Οικονομία

Ο Ναζωραίος και η Θεούσα, η Alpha Bank ετοιμάζει βαλίτσες, οι εγγυήσεις τoυ κ. Παντελή και οι εξελίξεις στην IDEAL

Το γνωρίζει κι αυτός, το ξέρουν όλοι, αφού πλέον η πανδημία που «έφαγε» όλη την πρώτη τετραετία, για να αντιμετωπιστεί ως το πιο επείγον και φλέγον ζήτημα για την κοινωνία, δεν υφίσταται -ευτυχώς- πια. Ασφαλώς οι «διαπιστώσεις» όψιμης Συριζαίας κυρίας που παριστάνει και την επιστήμονα στην τηλεόραση, ότι δήθεν το ΕΚΑΒ δεν πήγε στην ώρα του γιατί η έγκυος κοπέλα ήταν Ρομά, ενώ αν ήταν στα βόρεια προάστια (που μένει εκείνη) ή στα νότια θα πήγαινε πιο γρήγορα, προκαλούν μόνο ναυτία. Μιλάμε για σκέτη ξεφτίλα. Όμως η ουσία δεν αλλάζει, η νέα κυβέρνηση θεωρώ ότι πρέπει να επιστρατεύσει στην Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση, την Ασφάλεια και την Παιδεία ό,τι καλύτερο έχει, με δεδομένο ότι στην οικονομία τα πήγε πολύ καλά, γι’ αυτό και πήρε αυτό το υψηλό ποσοστό.

Ναζωραίος versus Θεούσας

-Τα πιο ωραία πάντως συμβαίνουν στα play-outs των εκλογών, δηλαδή στο ποιοι θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής. Βλέπω μεγάλο εκνευρισμό στον έχοντα μέχρι πρότινος την αποκλειστικότητα στους ψεκασμένους και τους παραεκκλησιαστικούς, παλαιοημερολογίτες κ.λπ., τον βασιλέα της κηραλοιφής (με πόσο ΦΠΑ άραγε, πρέπει να μας πει η ΑΔΑΕ κάποια ώρα…) τον Βελόπουλο και το αντίπαλό του δέος, τις Θεούσες της Νίκης που έχουν βρει ένα κόλπο τώρα και δεν πολυεμφανίζονται για να μην τους πάρουν και χαμπάρι ότι είναι κάτι χομεϊνικής εμπνεύσεως τύποι. Θα πείτε, «υπάρχουν άνθρωποι που να ακούνε τέτοια, π.χ. τον Βελόπουλο να εξηγεί ως άλλος ειδικός ότι τα F-35 βγάζουν μικροπροβληματάκια (επομένως, μην τα πάρουμε) ή τώρα να κάνει τον άσχετο με το παραθρησκευτικό;». Τουλάχιστον ο Πάνος ο Καμμένος το υποστήριζε στα ίσα και μάλιστα σταύρωνε και τα F-16 πριν πετάξουν. Τρέλα, έτσι;

Τέλος Σεπτεμβρίου η δημόσια εγγραφή για την Optima Bank

-Με το σύνηθες πλεόνασμα αυτοπεποίθησης, ενισχυμένο από υπερχειλίζουσα αυταρέσκεια και μπόλικη υπεροψία της επιτυχίας, η πηγή μου -αφού με ταπεινότητα δήλωσε ότι “η Optima Bank είναι η καλύτερη τράπεζα” (σ.σ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποθέτω)- έδωσε την είδηση ότι επέλεξαν τις 3 τελευταίες εργάσιμες μέρες του Σεπτεμβρίου (δηλαδή 27, 28 και 29/9 ) για τη δημόσια εγγραφή που θα φέρει τις μετοχές στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η πληροφορία συνοδεύτηκε επίσης από εκτιμήσεις ότι, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η Optima Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη όσα και στο σύνολο της περασμένης χρονιάς, ότι στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ήταν 18 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2022 τα κέρδη του ομίλου της Optima ήταν 42 εκατ. ευρώ. Φυσικά, ούτε τόλμησα να σκεφτώ ότι όσο τα νούμερα είναι μικρά “διπλώνουν εύκολα”.

Το αντάμωμα των αγωνιστών

-Είναι ένας τομέας στον οποίο όχι μόνον δεν υστερούμε, αλλά αντιθέτως διαθέτουμε τεχνογνωσία και εμπειρία, ικανή να διαλύσει τον δυτικό κόσμο αν την εξάγουμε. Ωστόσο, προέχει η διεθνική αλληλεγγύη κι άλλωστε στη χώρα δεν μπορεί να έρχονται μόνον ξένες επενδύσεις, αλλά και ξένοι συνδικαλιστές. Γι’ αυτό λοιπόν το ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 14 Ιούνη, υποδέχεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Συνδικάτου “Amazon Labor Union” από τις ΗΠΑ, “ενός σωματείου που αποτελεί παράδειγμα οργάνωσης των εργατών στις ΗΠΑ”, κατά τον Ριζοσπάστη. Ευτυχώς το αντάμωμα των αγωνιστών δεν θα εορταστεί με κινητοποιήσεις, αλλά η αντιπροσωπεία θα μετάσχει σε μια εκδήλωση στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ενώ θα έχει και “σειρά συναντήσεων με συνδικάτα και φορείς”.

Ετοιμάζει ανακοινώσεις η Ιdeal

-Η μετοχή της Ιdeal Holdings χθες ξεπέρασε τα 5 ευρώ, σημειώνοντας υψηλό εικοσαετίας. Η διοίκηση του Ομίλου προτιμά να λέει ότι η σημερινή τιμή είναι απλώς ιστορικό υψηλό της νέας Ideal. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συσσώρευε δυνάμεις σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών και τώρα προφανώς ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, με μια σειρά ανακοινώσεων που θα δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Η Alpha Bank στις ΗΠΑ, η Εθνική και η Epsilon Net και τα πακέτα της Jumbo

-Μεγάλος φαίνεται ο χθεσινός χρηματιστηριακός τζίρος, περιλαμβάνει όμως πολλές προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα). Προφανώς ξεχωρίζει το πακέτο του 7,5% της Epsilon Net προς στην Εθνική Τράπεζα (αξία 30,4 εκατ. ευρώ) που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του τεχνολογικού ομίλου και της τράπεζας. Σε υψηλές τιμές άλλαξαν χέρια επίσης μεγάλα πακέτα JUMBO (λίγο κάτω από τα 24 Ευρώ) αλλά και στην Alpha Bank. H διοίκηση Β. Ψάλτη μετά το εντυπωσιακό -σε περιεχόμενο (αλλά και τεχνολογία)- Investor Day ξεκινά ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πως η αμερικανική Goldman Sachs, την περασμένη Δευτέρα, εξέδωσε report για τις ελληνικές τράπεζες, προβλέποντας ότι η μετοχή της Alpha έχει περιθώρια ανόδου ακόμη και 42% μέχρι τα 1,95 ευρώ. Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση υπάρχει κινητικότητα προσδοκιών, χωρίς όμως σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Σήμερα βγαίνει ο χρησμός της FITCH, ενώ στο παιχνίδι της επενδυτικής βαθμίδας μπαίνει ξαφνικά και ο καναδικός οίκος DBRS (πιστοποιημένος από την Ευρ. Κεντρική Τράπεζα) που θα εκδώσει τη δική του αξιολόγηση, νωρίς τον Σεπτέμβριο (8/9). Την ερχόμενη εβδομάδα κλείνουν τα Συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Παραγώγων και τα τριμηνιαία ΣΜΕ του δείκτη FTSE 25 προσφέρουν εκπληκτικές αποδόσεις…

Οι εγγυήσεις του κυρ Παντελή

Δημοφιλέστερα

To Top