Διεθνή

Wall Street Journal: Η Κίνα συμφώνησε με την Κούβα να εγκαταστήσει κατασκοπευτική βάση στην Αβάνα

Ψευδές και ανυπόστατο χαρακτήρισε χθες η Κούβα δημοσίευμα στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο, η Αβάνα επιτρέπει στο Πεκίνο να εγκαταστήσει κατασκοπευτική βάση. Ο Λευκός Οίκος όπως και το Πεντάγωνο έσπευσαν να τονίσουν ότι το άρθρο της «Wall Street Journal» είναι ανακριβές.

«Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» δημοσίευσε «την εντελώς ψευδή και ανυπόστατη πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κούβα και στην Κίνα στρατιωτικής φύσης για την εγκατάσταση υποτιθέμενης βάσης κατασκοπείας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο, σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα.

Η Κούβα «απορρίπτει κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία» στη Λατινική Αμερική, «συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και στρατευμάτων», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως συκοφαντίες αυτού του είδους κατασκευάζονται συχνά από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τι προβλέπει η συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, που επικαλείται δυο ανώνυμες πηγές στην κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, η μυστική συμφωνία προβλέπει να δημιουργηθεί σταθμός ηλεκτρονικής υποκλοπής επικοινωνιών στη νήσο της Καραϊβικής, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η οικονομική εφημερίδα πρόσθεσε ότι η Κίνα, που βρίσκεται σε ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, θα διαθέσει «δισεκατομμύρια δολάρια» στην Κούβα για την εγκατάσταση αυτής της βάσης.

Αλλά και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε επίσης αναφορά σε μία τέτοια συμφωνία, επικαλούμενο «πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών» των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του σχεδίου αυτού τις τελευταίες εβδομάδες», σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, όμως «δεν είναι σαφές αν η Κίνα άρχισε ήδη να κατασκευάζει τη βάση υποκλοπών».

Τι λένε Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες ότι το δημοσίευμα της «WSJ» είναι «ανακριβές».

«Είδα το δημοσίευμα. Δεν είναι ακριβές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο «MSNBC».

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανησυχεί από την πρώτη ημέρα για τις δραστηριότητες της Κίνας για να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο ημισφαίριό μας», υποστήριξε ο Τζον Κέρμπι προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι ακριβές αυτό. Δεν έχουμε ενημερωθεί για καμιά εγκατάσταση της Κίνας και της Κούβας, για καμία βάση κατασκοπείας», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ. Τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί σε «μόνιμη βάση» τις σχέσεις Πεκίνου- Αβάνας.

Ανησυχία από το Κογκρέσο

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ και ο Ρεπουμπλικανός συνάδελφός του Μάρκο Ρούμπιο, επικεφαλής της επιτροπής που είναι επιφορτισμένη για ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερουσία, εξέφρασαν την βαθύτατη ανησυχία τους για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «WSJ».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες θρασύτατες επιθέσεις της Κίνας εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας», υποστήριξαν οι δύο γερουσιαστές.

Είναι γνωστό ότι ο Kινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ φέρεται να θέλει να επεκτείνει την στρατιωτική παρουσία της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, κυρίως όμως να ανταγωνιστεί αυτή των ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων έχουν τη βάση τους σε όλες τις ηπείρους.

Όμως η εγκατάσταση βάσης στο έδαφος της Κούβας, σε τόσο μικρή απόσταση από τη Φλόριντα, θα αποτελούσε μία νέα σοβαρή πρόκληση – αν όχι απειλή – για την Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η εγκατάσταση κινεζικής κατασκοπευτικής βάσης 160 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα και τις ΗΠΑ θα ήταν απαράδεκτη», υπογράμμισαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές.

Δημοφιλέστερα

To Top