Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην περιοχή των 1.270 μονάδων με νέα άνοδο

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις αγοραστικές κινήσεις για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, αξιοποιώντας στο έπακρον το ευοίωνο momentum που περιβάλλει τα ελληνικά assets. Αποτέλεσμα είναι η εγχώρια αγορά να ετοιμάζεται για ακόμη ένα υψηλό 9ετίας, φθάνοντας αισίως στον προθάλαμο των 1.270 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,59% και διαμορφώνεται στις 1.269,14 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.261,67 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (1.266,03 έως 1.269,47 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 10,6 εκατ. ευρώ.

Προς το 6×6 ο Γενικός Δείκτης 

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει την ανοδική κίνηση, οδεύοντας προς την έκτη θετική συνεδρίαση και διευρύνοντας άνω του 35% τα συνολικά κέρδη του 2023. Το κλίμα, εξάλλου, παραμένει υποστηρικτικό, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στην πολιτική σταθερότητα και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, παρότι ο οίκος Fitch, όπως και αναμενόταν, δεν προχώρησε την Παρασκευή σε αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αγνοείται από το 2010, θεωρείται ζήτημα λίγων μηνών, με τους περισσότερους αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει τις αισιόδοξες εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται μόλις στο 3,635%, με τα spreads έναντι των γερμανικών αποδόσεων να περιορίζονται μόλις στις 124 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, τα spreads της Ιταλίας ξεπερνούν τις 170 μονάδες.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη -σε συνδυασμό επίσης με την προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου– η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με τους επενδυτές να δηλώνουν άκρως ενθουσιασμένοι για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται, αυτήν την εβδομάδα, και στις κεντρικές τράπεζες, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Μάλιστα, οι ειδικοί περιμένουν και νέα παρέμβαση τον Ιούλιο.

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, αναμένεται να πατήσει «φρένο», έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις, και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5% – 5,25%, προκειμένου να αποτιμήσει τον αντίκτυπο της μέχρι στιγμής νομισματικής σύσφιγξης.

Πηγή: newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top