Αθλητισμός

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της Μίλαν και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Για τους οπαδούς της Μίλαν ήταν, είναι και θα είναι «ο καλύτερος ιδιοκτήτης που είχαν ποτέ».

Ο άνθρωπος που ανέλαβε την ομάδα τους σε καθεστώς ανυποληψίας, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας) και τη μετέτρεψε σε μια ποδοσφαιρική αυτοκρατορία που ζήλευαν όλοι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά πράγματα ως προς την πολιτική και τις επιχειρήσεις, αλλά στην ποδοσφαιρική πτυχή του ήταν ένας οραματιστής, ο οποίος έβλεπε πολύ μπροστά και κατάφερε με τις επιλογές του να αλλάξει το ποδοσφαιρικό τοπίο στην Ιταλία και την Ευρώπη γενικότερα.


Specials | Berlusconi's AC Milan: The Story

Με τη Μίλαν να έχει βιώσει δύο υποβιβασμούς (ο ένας λόγω της εμπλοκής στο σκάνδαλο Τοτονέρο) και τους ροσονέρι να καταρρέουν οικονομικά λόγω της αδυναμίας του τότε ιδιοκτήτη τους Τζουζέπε Φαρίνα να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του (και… εξαφανίστηκε στην Αφρική), ο Μπερλουσκόνι εμφανίστηκε ως απο μηχανής θεός.

Κυριολεκτικά και μεταφορικά καθώς στις 24 Μαρτίου 1986 προσγειώθηκε στην Arena Civica του Μιλάνου μ’ ένα ελικόπτερο για να αναλάβει και επίσημα τα ηνία της ομάδας που ο ίδιος δήλωνε αγαπούσε από μικρό παιδί, αλλά οι άσπονδοι φίλοι του έλεγαν ότι πάντα συμπαθούσε την Ίντερ κι αυτήν προσπάθησε να πάρει όμως δεν μπόρεσε να πείσει τον Μοράτι να την πουλήσει.

«Για μένα υπήρχε και θα υπάρχει μόνο η Μίλαν», ήταν η απάντηση του «καβαλιέρε», ο οποίος όταν αποχώρησε τον Απρίλιο του 2017 μετά από 31 χρόνια είχε κατακτήσει με τους ροσονέρι 29 τίτλους κι ανάμεσα τους, 8 πρωταθλήματα, 5 Champions League/Κύπελλο πρωταθλητριών κι 2 διηπειρωτικά.


Silvio_Berlusconi7


Silvio_Berlusconi2

«Παναγιόταε, όπως εσείς μεταφέρετε το όνομα του Θεού σε όλον τον κόσμο, έτσι κι εγώ μεταφέρω το όνομα της Μίλαν σε όλη την οικουμένη», είχε πει τους πρώτους μήνες της προεδρίας του όταν βρέθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και εννοούσε την κάθε λέξη.

Αφού την πρώτη του χρονιά στους ροσονέρι τους είδε να τερματίζουν 5οι, έφερε στην άκρη του πάγκου τον άσημο Αρίγκο Σάκι από την Πάρμα και του έδωσε όλα τα εργαλεία (Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ντοναντόνι, κ.α.) για να δημιουργήσει μια υπερομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις. 

Στην Ιταλία κυριαρχούσε ακόμη η λογική του κατενάτσιο, ωστόσο Μπερλουσκόνι και Σάκι αγαπούσαν την επίθεση, το θέαμα κι αυτό έφεραν στη Μίλαν, αλλάζοντας εντελως τη φιλοσοφία όλη της Serie A.

Δημοφιλέστερα

To Top