Οικονομία

Επιτόκια: Η νέα αύξηση στα δάνεια, το spread έναντι των καταθέσεων και η «κόντρα» ΤτΕ – τραπεζών

Μπροστά σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων θα βρεθούν την ερχόμενη Πέμπτη πολλοί δανειολήπτες, με τις τράπεζες να σπεύδουν… βραδέως να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια καταθέσεων, δεχόμενες κριτική ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ειδικότερα, στη νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει προγραμματιστεί για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θεωρείται βέβαιο πως θα ανακοινωθεί μία νέα αύξηση των επιτοκίων – πιθανότατα κατά 0,25%. Κι αυτό γιατί, παρά τη μείωση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Μάιο – από 7% τον αμέσως προηγούμενο μήνα – η απόσταση σε σχέση με το στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Ήδη, άλλωστε, η «σιδηρά» κυρία της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως όσο ο πληθωρισμός και δη, ο δομικός, αυτός, δηλαδή, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα διατηρείται υψηλά, τόσο η τράπεζα θα συνεχίζει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της.

Στο πλαίσιο αυτό, το χρήμα, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο κυρίως για τις επιχειρήσεις, θα γίνει ακριβότερο, καθιστώντας αφενός, δύσκολη την εξυπηρέτηση των δανείων και αφετέρου, απαγορευτικές τις όποιες αποφάσεις για τραπεζικό δανεισμό.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top