Οικονομία

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά έρχονται νέες αυξήσεις μέσα στο 2023

Μετά από ένα σερί 10 συνεχόμενων συνεδριάσεων που κατέληξαν σε αύξηση των επιτοκίων, η Federal Reserve προχώρησε στο «φρένο» που ήλπιζαν οι αγορές και είχαν προβλέψει οι αναλυτές διατηρώντας το εύρος των επιτοκίων μεταξύ του 5% και του 5,25%.

Ωστόσο, το φρένο θα είναι προσωρινό, καθώς η ανακοίνωση συνοδεύεται από μια πρόβλεψη που παραπέμπει σε ακόμη δύο μετριοπαθείς αυξήσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη αιφνιδίασε την αγορά, αλλάζοντας άρδην το κλίμα και στέλνοντας τον Dow σε μια πτώση της τάξεως των 200 μονάδων.

Στόχος του συμβουλίου είναι πρώτον να δώσει «ανάσες» στην οικονομία που πιέζεται και δεύτερον να αφήσει περιθώρια στην μέχρι τώρα εντατική περιοριστική πολιτική να αποδώσει καρπούς.

Αναλυτές και αγορές ελπίζουν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τις σκέψεις και προθέσεις του συμβουλίου κι από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή δεδομένου πως ακόμη και τα γεράκια του συμβουλίου είχαν φανεί πιο διαλλακτικά, στις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα, προς την κατεύθυνση μιας προσωρινής παύσης. Εξάλλου, ο πληθωρισμός μπορεί να παραμένει πολύ μακριά από το όριο-στόχο του 2%, αλλά έχει μπει σε μια τροχιά συνεχούς αποκλιμάκωσης.

Μόλις χθες τα νεότερα στοιχεία έδειξαν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις στο 0,1% σε μηνιαία βάση και στο 4% σε ετήσια βάση, από το 4,9% του Απριλίου. Στα επίπεδα αυτά προσγειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και δύο χρόνια, ήτοι από τον Μάρτιο του 2021. Αντιστοίχως τα σημερινά στοιχεία από τις τιμές παραγωγού έδειξαν νέα πτώση άνω του αναμενόμενου στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 1,1% σε ετήσια βάση.

Το επόμενο καλοκαιρινό ραντεβού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι στις 25-26 Ιουλίου, στην οποία πολλοί αναλυτές περιμένουν μια ακόμη διορθωτική κίνηση, την τελευταία του κύκλου, με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top