Οικονομία

Το δράμα και η αναβολή του debate, οι εξαγορές του ομίλου Υγεία/Metropolitan, το Athens Capital και η Luis Vuitton, τα λιμάνια και οι… φουρτούνες

Θα πρέπει επιτέλους έπειτα απ’ αυτή την τεράστια ανθρωποθυσία οι Ευρωπαίοι μαζί με την Τουρκία, αλλά και όποιες άλλες χώρες εμπλέκονται στην παράνομη μετανάστευση, να συζητήσουν με ειλικρίνεια τι μπορεί να γίνει.

«Νεολαία» ΣΥΡΙΖΑ

-Στο τραγικό συμβάν βεβαίως δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Ένα μάτσο τύποι, που δηλώνουν «νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», έβρισαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί… συμφωνεί με την επέκταση του φράκτη στον Έβρο, ο οποίος -στο άρρωστο μυαλό τους- οδήγησε τους μετανάστες στα λαθρόπλοια, ενώ κατά τη γνώμη τους έπρεπε οι μετανάστες να κινούνται ελεύθερα μέσα στη χώρα. Η Πρόεδρος δεν έχασε την ψυχραιμία της βεβαίως και τους είπε το απλό και λογικό ότι «ο φράχτης είναι η προστασία των συνόρων της πατρίδας μου». Πραγματικά θα έλεγα ότι είναι τόσο αδιανόητο όλο αυτό -αλλά και τόσο θλιβερό συνάμα- που δεν μπορεί καν να το συλλογιστεί ανθρώπινος νους.

Debate

-Τέλος, επ’ αυτού, κάτι αυτονόητο. Την ημέρα του μεγαλύτερου ναυαγίου έστω σε διεθνή ύδατα, αλλά κοντά στα σύνορά μας και ενώ ακόμα «μαζεύουν ψυχές» από τη θάλασσα, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνονται debates πολιτικών αρχηγών. Λες και θα αλλάξει κάτι από το προηγούμενο debate που έγινε πριν από έναν μήνα.

Διαγνωστικά κέντρα εξαγοράζει ο όμιλος ΥΓΕΙΑ/Metropolitan

-Μεθοδικά και ταχύτατα επεκτείνεται στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας η Hellenic Health Care, δηλαδή ο όμιλος του ΥΓΕΙΑ, Μetropolitan κ.λπ. Το γκρουπ που μετοχικά ανήκει στο CVC, με στοχευμένες εξαγορές επεκτείνεται δημιουργώντας ένα δίκτυο διαγνωστικών κέντρων και γενικότερα πρωτοβάθμιας υγείας, σε όλη την Ελλάδα με έμφαση και στις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Συγκεκριμένα, η Hellenic Health Care εξαγόρασε πρόσφατα την ΠΛΑΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ, μια εταιρία με ισχυρή φήμη στον κλάδο, που διαθέτει δύο διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και τρία στην Αθήνα. Επίσης, απέκτησε τη City Hospital (πρώην Λητώ Μαιευτήριο) στην Καλαμάτα, όπως και τη SEA Medical Health Clinic στη Μύκονο. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ο όμιλος αναζητά ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης, αυτήν την περίοδο δημιουργεί τέσσερις ακόμη ανάλογες υποδομές σε Λασίθι, Ρέθυμνο, Σαντορίνη και Πύλο.

Η απάντηση Ιωάννου, η χαρά του Μιτζάλη και η μείωση των δανείων της ΑΒΑΞ

-Πάμε τώρα στις κατασκευές όπου ο κλάδος διάγει την καλύτερη περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, όπως παραδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, CEO της ΑΒΑΞ, μιλώντας στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο της εταιρείας και στο πλαίσιο της γ.σ. των μετόχων της. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κλάδος είναι μια χαρά, τόσες συμβάσεις έργων δεν είχαν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια». Υπάρχει βέβαια ένα σοβαρό πρόβλημα, όλα αυτά τα έργα δεν υπάρχουν χέρια να τα κατασκευάσουν, γι’ αυτό και οι εργολάβοι πάνε σε λύσεις εξασφάλισης εργαζόμενων από το εξωτερικό, όπως οι ξενοδόχοι. Κατά τα άλλα, ο κατασκευαστικός όμιλος της ΑΒΑΞ έχει ανεκτέλεστο – ρεκόρ που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2023, έχοντας παράλληλα καταφέρει να απαλλαγεί σε σημαντικό βαθμό από ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό του δανεισμού. Για την ακρίβεια, έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του στα 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό σε σχέση με το 2020 και φέτος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι, η διοίκηση κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνουν άλλες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της ΑΒΑΞ. Τέλος, ετοιμόλογος ο πρόεδρος Χρήστος Ιωάννου, σε ερώτηση μετόχου για το κατά πόσον είναι ηθική η αύξηση των απολαβών που αποφασίστηκε για τα μέλη της διοίκησης, απάντησε ευθαρσώς καταφατικά, συμπληρώνοντας πως είναι ηθικό να πληρώνονται όσοι κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει.

Το μέλλον της Volterra, έρχεται ο ενεργειακός Τειρεσίας

-Πάντως, χθες δεν φώτισε περισσότερο η διοίκηση της AVAX τους μετόχους της για την πώληση της Volterra. Εκείνο όμως που έγινε σαφές είναι ότι ακόμη και αν η εταιρεία πουληθεί, θα αποσχιστεί ένα κομμάτι της που θα συνεχίσει να έχει μια αυτόνομη πορεία στην αγορά. Όπως έλεγαν αρμόδια στελέχη, η Volterra έχει αναπτύξει μια ικανή ομάδα μηχανικών που μπορεί να υποστηρίξει διάφορα έργα στον τομέα των ΑΠΕ, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, εγκατάσταση σημείων φόρτισης κ.ά. Το τελευταίο διάστημα η αγορά της προμήθειας βρίσκεται σε αναβρασμό, αφενός γιατί έχει να καταρτίσει τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα λανσάρει από το Φθινόπωρο στην αγορά, αφετέρου γιατί πρέπει να εισπράξει τα χρήματα που οφείλονται στις εταιρείες για τις επιδοτήσεις που μοιράστηκαν στην κορύφωση της κρίσης για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μη οικιακών καταναλωτών, τα οποία ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Πρόκειται για παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA σε αρτοποιία και καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης. Για το θέμα του ενεργειακού Τειρεσία που έχουν σχεδιάσει και δρομολογήσει οι προμηθευτές για να αποτρέψουν από τα δίκτυα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έχουν γεννήσει φέσια άνω από 300 εκατ. στον κλάδο, οι εξελίξεις φαίνεται ότι πάγωσαν λόγω εκλογών. Για το θέμα υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις που θα δούμε να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες.

Στο Athens Capital τα στελέχη της Luis Vuitton

Δημοφιλέστερα

To Top