Οικονομία

Σκόνταψε αλλά δεν… λύγισε η Wall Street – Μια ακόμη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετά το μίνι ράλι της Πέμπτης. Ωστόσο, οι θετικές εντυπώσεις που αφήνει η εβδομάδα παρέμειναν ανεπηρέαστες, με όλους τους δείκτες να μετρούν κέρδη για το τελευταίο πενθήμερο και τους S&P 500 και Nasdaq να διατηρούνται στα υψηλότερα επίπεδα τους από τον Απρίλιο του 2022.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,31% στις 34.300 μονάδες, ο γενικός S&P 500 «γύρισε» επίσης σε αρνητικό πρόσημο χάνοντας 0,36% στις 4.409 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq συρρικνώθηκε κατά 0,68% στις 13.689 μονάδες.

Σταθερό ανοδικό σερί

Παρά τα νούμερα αυτά, ο S&P 500 «έκλεισε» με κέρδη της τάξεως του 2,6% για την εβδομάδα, καταγράφοντας έτσι την καλύτερη επίδοση του από το Μάρτιο. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της πέμπτης εβδομάδας σε θετικό έδαφος, συμπληρώνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί του από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο δείκτης κερδίζει περίπου 14% από τις αρχές της χρονιάς και πάνω από 26% από τα περσινά χαμηλά.

Αντίστοιχη εξαιρετική εικόνα παρουσιάζει και ο Nasdaq, με άνοδο της τάξεως του 3,2% για την εβδομάδα, επίσης το καλύτερο ποσοστό από το Μάρτιο. Ο τεχνολογικός δείκτης συμπληρώνει οκτώ(!) εβδομάδες ανοδικής τροχιάς, το καλύτερο κερδοφόρο χρονικό διάστημα από το 2019.

Οι επιδόσεις του Dow Jones κινούνται χαμηλότερα, αλλά επίσης σε θετικό έδαφος. Ο δείκτης κέρδισε περίπου 1,2% για την εβδομάδα, συμπληρώνοντας έτσι το τρίτο συνεχόμενο ανοδικό πενθήμερο.

Η Fed έδωσε στην αγορά το αποτέλεσμα που περίμενε σε πρώτη φάση, ήτοι μια προσωρινή παύση των επιτοκίων, μετά από δέκα αυξήσεις. Βέβαια, έστειλε σήμα για δύο ακόμη μετριοπαθείς αυξήσεις ανεβάζοντας το εκτιμώμενο «ταβάνι» των επιτοκίων στο 5,6%, όμως πολλοί traders θεωρούν ότι η Τράπεζα μπορεί και να μη τις εφαρμόσει κρίνοντας τα δεδομένα από την οικονομία και τον πληθωρισμό. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές βλέπουν, πλέον, το φως στην άκρη του τούνελ και αυτό έχει καλλιεργήσει ένα καλύτερο κλίμα. Αν και στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για το αν οι δείκτες θα μπορέσουν να κρατήσουν τα κέρδη τους, δεδομένου ότι η (καθυστερημένη) επιβράδυνση της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο αναπόφευκτα θα πιέσει και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Οι μετοχές

Σε επίπεδο μετοχών, το κύμα των ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών πίεσε τις τεχνολογικές μετοχές, γεγονός αναμενόμενο μετά τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ενδεικτικό παράδειγμα η μετοχή της Microsoft που κατέγραψε απώλειες, αφού χθες είχε αγγίξει νέο ιστορικό ρεκόρ στα 348 δολάρια δεδομένων των υψηλών προοπτικών που εμφανίζει χάρη στην επένδυση της στην τεχνητή νοημοσύνη και την OpenAI. Μάλιστα, συνολικά για την εβδομάδα η μετοχή μετρά κέρδη της τάξεως του 6%.

Το ίδιο περίπου ισχύει για την μετοχή της ανερχόμενης Nvidia, που για το πενθήμερο κατέγραψε κέρδη 12% ανεβάζοντας έτσι στο +196% την άνοδο της από τις αρχές του έτους.

Βαρίδι για τον S&P 500 και οι ενεργειακές μετοχές, με φόντο τις συνεχείς αυξομειώσεις στις τιμές του πετρελαίου τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα ο κλάδος είναι ο μόνος από τους 11 του δείκτη που έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες.

Δημοφιλέστερα

To Top