Διεθνή

Ο Μπάιντεν στρέφεται στους εργαζόμενους – «Εσείς χτίσατε την Αμερική» λέει στα συνδικάτα

Στην πρώτη του πολιτική συγκέντρωση από τότε που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος και για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε στην παραδοσιακή «δεξαμενή» ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, τους εργαζόμενους.

«Δεν έχτισε η Γουόλ Στριτ την Αμερική, εσείς την χτίσατε», είπε το Σάββατο σε ομιλία του στο Σκράντον της Πενσυλβάνια.

«Αν απεργούσαν αύριο οι τραπεζίτες, κανείς δεν θα το πρόσεχε. Αν αυτή η αίθουσα δεν εμφανιζόταν αύριο στη δουλειά, ολόκληρη η χώρα θα σταματούσε, οπότε πείτε μου, ποιος έχει μεγαλύτερη σημασία στην Αμερική;», ρώτησε το πλήθος.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε η AFL-CIO, μια ομοσπονδία 60 εργατικών συνδικάτων που εκπροσωπούν 12,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στις ΗΠΑ, η οποία έχει υποστηρίξει τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, ενόψει του 2024. Τον Μπάιντεν έχουν στηρίξει και η ομοσπονδία των δασκάλων όπως και των πολιτειακών, κομητειακών και δημοτικών υπαλλήλων.

Ο Μπάιντεν, όπως αναφέρει ο Guardian, είπε ότι «πολλοί πολιτικοί σε αυτή τη χώρα που δεν μπορούν να πουν τη λέξη “συνδικάτο”», ενώ δήλωσε ότι είναι ο περισσότερο φιλο-συνδικαλιστής πρόεδρος στην ιστορία. Περιέγραψε ακόμη τις προσπάθειές του να αντιταχθεί στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικάνων, όπως οι περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και οι αδικίες στους φορολογικούς συντελεστές.

«Πλήρωσε το μερίδιο που σου αναλογεί, φίλε, είναι καιρός οι υπερπλούσιοι να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους», είπε.

«Κουβαλήσατε αυτή τη χώρα στην πλάτη σας αρκετά, ήρθε η ώρα οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι και οι μεγάλες εταιρείες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Μπορώ να το πετύχω αυτό, αλλά σας χρειάζομαι», είπε στο κοινό του.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδιο για την ενθάρρυνση της ένταξης σε συνδικάτα. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 70 συστάσεις που θα διευκολύνουν τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να ενταχθούν σε συνδικάτα.

Δημοφιλέστερα

To Top