Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη διόρθωση στη ζώνη των 1.270 μονάδων

Ελεγχόμενες απώλειες παρατηρούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των κεκτημένων, ενόσω σταδιακά στρέφουν το βλέμμα στην κάλπη της Κυριακής. Την ίδια ώρα, οι αποκοπές μερισμάτων επηρεάζουν αρκετά blue chips, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,19% και διαμορφώνεται στις 1.275,35 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.277,56 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.273,39 έως 1.278,91 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Η Λεωφόρος Αθηνών εισέρχεται στην τελευταία εκλογική εβδομάδα, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και τη μεταρρυθμιστική συνέχεια. Δύο παράγοντες, οι οποίοι συνιστούν ικανή συνθήκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό άνω του 40%, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε άνετη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Βέβαια, ο ακριβής αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των κομμάτων, τα οποία θα περάσουν το κατώφλι του 3%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν τη συσσώρευση, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία υπερβαίνουν μέχρι στιγμής το +36%.

Παράλληλα, οι αποκοπές μερισμάτων από αρκετές εισηγμένες, όπως για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ, η Viohalco, η Cenergy και η ΑΒΑΞ, συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών γύρω από το ύψος των επιτοκίων εξακολουθούν να επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τον ενθουσιασμό από την «παύση» της Federal Reserve για τον Ιούνιο, αρχίζουν τα «στοιχήματα» για τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, πάντως, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι πιο απλά, με την κεντρική τράπεζα της Φρανκφούρτης να ετοιμάζεται για ακόμη μία παρέμβαση τον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται και νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Δημοφιλέστερα

To Top