Διεθνή

«Οργασμός» παραγγελιών για νέα αεροπλάνα – Το σούπερ «deal» των Ινδών με την Airbus και οι φόβοι για… φούσκα στην αγορά

Από την κρίση και τις τεράστιες ζημιές της πανδημίας η αεροπορική βιομηχανία μέσα σε ελάχιστον διάστημα «γύρισε» το παιχνίδι και περνά περίοδο ενθουσιασμού για το μέλλον.

Τελευταία αφορμή η τεράστια παραγγελία της Indigo για -ούτε λίγο ούτε πολύ- 500 αεροσκάφη Airbus. Αν προσθέσουμε και τις παραγγελίες από την Ryanair και τη σαουδαραβική Riyadh Air, οι συμφωνίες αφορούν περίπου 1.500 αεροσκάφη.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, βετεράνοι του κλάδου προειδοποιούν ότι η αγορά παρουσιάζει σημάδια υπερθέρμανσης από τους (μεγάλους) παίκτες που κατακλύζουν την αγορά με τεράστιο αριθμό αεροσκαφών.

«Ελπίζω απλώς ότι το κάνουν σωστά», λέει στο πρακτορείο ο Ακμπάρ αλ Μπακέρ, διευθύνων σύμβουλος της Qatar Airways ενώ άλλος παράγοντας του κλάδου σχολιάζει ότι «πρόκειται για νοοτροπία αγέλης, που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά ή την πραγματικότητα».

Ο καταιγισμός παραγγελιών, ξεκίνησε καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία ανέκαμψε για πρώτη φορά από το Covid-19 στις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια. Τώρα και η Boeing και ο μεγάλος ανταγωνιστής της η Airbus δεν ξέρουν πώς να καλύψουν τη ζήτηση και έχουν να λύσουν μεγάλα προβλήματα εφοδιασμού και τον γρίφο της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η συμφωνία του αιώνα

Ο μεγαλύτερος πελάτης της Airbus, η ινδική αεροπορική εταιρεία IndiGo, προσέθεσε μια παραγγελία για άλλα 500 αεροσκάφη.

Η συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αεροσκάφη της Airbus είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, επισκιάζοντας τη συμφωνία για αγορά 470 αεροσκαφών των Airbus και της Boeing από την Air India νωρίτερα φέτος, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο. Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε χαρακτηρίσει ιστορική τη συμφωνία, με τα 470 αεροσκάφη να κοστολογούνται στα 70 δισ. δολάρια. 

«Αυτό είναι μόνο η αρχή, υπάρχουν κι άλλα που θα ακολουθήσουν. Με την ανάπτυξη της Ινδίας και της ινδικής αεροπορικής αγοράς είναι η κατάλληλη στιγμή για εμάς να προχωρήσουμε σε αυτήν την παραγγελία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IndiGo, Pieter Elbers, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συμφωνία για την παραγγελία των 500 αεροπλάνων.

Δημοφιλέστερα

To Top