Οικονομία

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Κέρδη 3% για την Ideal

Τη συσσώρευση συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές κινήσεις, στη σκιά του νέου εταιρικού deal (Ideal – Attica Πολυκαταστήματα), αλλά και εν όψει της εκλογικής κάλπης της Κυριακής, το αποτέλεσμα της οποίας λίγο – πολύ έχει ήδη προεξοφληθεί από την ελληνική αγορά.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.267,51 μονάδες, κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.264,96 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.266,02 έως 1.269,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Τρεις συνεδριάσεις απομένουν μέχρι την εκλογική βραδιά της Κυριακής και, εύλογα, το Χρηματιστήριο Αθηνών τηρεί στάση αναμονής, ευελπιστώντας σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και τη μεταρρυθμιστική συνέχεια. Δύο παράγοντες, οι οποίοι συνιστούν ικανή συνθήκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέχρι στιγμής, όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό άνω του 40%, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε άνετη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, θρίλερ εξελίσσεται ως προς τον αριθμό των κομμάτων, τα οποία θα περάσουν το κατώφλι του 3%.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι επενδυτές συνεχίζουν τη συσσώρευση, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία υπερβαίνουν μέχρι στιγμής το +35%.

Παράλληλα, οι αποκοπές μερισμάτων από αρκετές εισηγμένες, αλλά και τα εταιρικά deals, τα οποία αναμένονται στη μετεκλογική περίοδο, συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, προσδίδοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών γύρω από το ύψος των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τον ενθουσιασμό από την «παύση» της Federal Reserve για τον Ιούνιο, αρχίζουν τα «στοιχήματα» για τις αποφάσεις του Ιουλίου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, πάντως, έχει αφήσει «ανοιχτό» το παράθυρο για δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι πιο απλά, με την κεντρική τράπεζα της Φρανκφούρτης να ετοιμάζεται για ακόμη μία παρέμβαση τον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται και νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο. Προς την 13η διαδοχική αύξηση οδεύει και η Bank of England, η οποία είδε τον πληθωρισμό του Μαΐου αγκιστρωμένο στο 8,7%.

Δημοφιλέστερα

To Top