Το 2019, ο οργανισμός World’s 50 Best ανακοίνωσε μια αλλαγή στη μέθοδο αξιολόγησης που κάνει ετησίως, σύμφωνα με την οποία, αφού ένα εστιατόριο ανέβει στη θέση Νο. 1, καθίσταται μη επιλέξιμο και αφαιρείται από τη λίστα τα επόμενα χρόνια. Ετσι, το Central, που βρίσκεται στη Λίμα του Περού , κέρδισε την πρώτη θέση.
Το Central, που διευθύνεται από τον σεφ Virgilio Martínez και την σεφ Pia León (που είναι μάλιστα παντρεμένοι), προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας μοναδικό στα γαστρονομικά χρονικά. Οι πρώτες ύλες που περιέχονται σε κάθε ένα από τα 15 πιάτα του αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό οικοσύστημα της χώρας που εξαρτάται από το διαφορετικό υψόμετρο: Από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα ψηλά στις Άνδεις.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια γυναίκα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια των βραβείων. Εκτός από το πρώτο βραβείο που πήρε μαζί με τον σύζυγό της, η Pia Leon κέρδισε και τη θέση Νο 28 με το εστιατόριό της Kjolle επίσης στη Λίμα του Περού. Είναι η πρώτη φορά που ένα εστιατόριο με γυναίκα σεφ κερδίζει την πρώτη θέση. Αλλά και η πρώτη φορά που την πρώτη θέση την κερδίζει ένα εστιατόριο εκτός Ευρώπης ή Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, αποδεικνύεται το κέντρο της γαστρονομίας για το 2023 καθώς κέρδισε δύο ακόμα βραβεία: Το εστιατόριο Maido πήρε τη θέση Νο 6 και το εστιατόριο Mayta πήρε τη θέση Νο 47.
Το Central είναι το πρώτο εστιατόριο της Νότιας Αμερικής που κερδίζει τον τίτλο “World’s Best”.
Η Ισπανία με 6 εστιατόρια είναι η πιο βραβευμένη χώρα της φετινής απονομής και ακολουθούν η Ιταλία με 5, η Γαλλία με 4 και η Ιαπωνία με 3.
Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2023
1. Central (Λίμα, Περού) – Το καλύτερο εστιατόριο στη Νότια Αμερική
2. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία) – Το καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη
3. Diverxo (Μαδρίτη, Ισπανία)
4. Asador Etxebarri (Atxondo, Ισπανία)
5. Αλχημιστής (Κοπεγχάγη, Δανία)