Οικονομία

Η «σοφή πηγή», η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η βίλα με τα 23 εκατ. ευρώ, το deal Εnel-Macquarie και η Marriott στο Ελληνικό

Τη συζήτηση αυτή λοιπόν, την έθεσα στην πιο ισχυρή πηγή μου και έλαβα μια απάντηση την οποία ως άποψη ενστερνίζομαι πλήρως: «Σε αδρές γραμμές ο Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του τη νέα κυβέρνηση όπως και τα πρόσωπα. Για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα σπάσει, δεν θα είναι ο υπουργός που θα το πάρει… Άδωνις στη θέση του Άδωνι. Ενδεχομένως να συμβεί το ίδιο και στο Υποδομών και Μεταφορών, όπως επίσης αλλαγές λειτουργίας θα γίνουν και στο αποκαλούμενο επιτελικό κράτος. Ο Μητσοτάκης έχει σχηματίσει γνώμη ούτως ή άλλως για 5-6 υπουργούς που στην προηγούμενη θητεία πήγαν καλύτερα από άλλους και θα τους κρατήσει σε άλλες θέσεις, πλην όμως μιας, άντε δύο εξαιρέσεων. Θα συμπεριλάβει νέα πρόσωπα, αρκετές γυναίκες και μια-δύο εκπλήξεις off-piste σε βασικά υπουργεία με πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά. Ας τελειώνουμε όμως να δούμε το αποτέλεσμα, γιατί ουδείς ανέμενε το 40%-20% και οι κάλπες κρύβουν εκπλήξεις. Ποτέ οι εκλογές δεν είναι περίπατος, για αυτό πηγαίνετε όλοι να ψηφίσετε.

Και ο Τσίπρας;

Ρώτησα την ίδια πηγή που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεν πολύ καλή αλλά… δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει με τον Τσίπρα. Ξαναπήρα την ίδια εκτίμηση… περί κάλπης. «Περιμένετε το αποτέλεσμα της Κυριακής, είναι άλλο να πάρει 23% ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο 18%-19%. Ακόμα και σε ένα μη κανονικό αστικό κόμμα, μετά από συνεχείς ήττες ο αρχηγός φεύγει. Είναι όμως άλλο πράγμα να φανεί ότι υπάρχει μια ανάσα και άλλο ότι… σταμάτησαν οι παλμοί. Αν με ρωτάς τι στ’ αλήθεια θέλει ο Τσίπρας, θα σου απαντήσω με την υπόθεση, ότι βελτίωσε έστω και λίγο το 20% και το ΠΑΣΟΚ να είναι στα ίδια, άντε μια μονάδα πιο πάνω. Στην εικόνα αυτή θα επιχειρήσει να μείνει, και νομίζω θα τα καταφέρει, έστω και μετά από κάποιες δύσκολες κομματικές διαδικασίες». Σας τα γράφω όλα αυτά για να έχουμε να λέμε και να «τσεκάρουμε» τις πηγές μας για τη νέα τετραετία…

ΕΝΕL Hellas – Μacquarie: Συζητήσεις για να κλείσει άμεσα η συμφωνία

-Η πώληση του 50% των δραστηριοτήτων της ΕΝΕL Hellas στο Μacquarie θα έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή του CEO της ιταλικής ΕΝΕL και στον χρόνο που χρειάστηκε για να ενημερωθεί. Οι πληροφορίες είναι ότι τώρα ΕΝΕL Hellas και Μacquarie προχωρούν στο deal, οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι προθέσεις είναι η συμφωνία να κλείσει άμεσα.

Η βίλα που άλλαξε χέρια για 23 εκατομμύρια

-Μια δραστηριότητα που ανατέλλει στην ελληνική αγορά real estate είναι αυτή των πολυτελών κατοικιών. Διαβάζω στην έκδοση Luxury Οutlook της Sotheby’s για το 2023 (που κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλο μια ελληνική βίλα) δηλώσεις του CEO της Sotheby’s Ιnternational Realty, Σάββα Σαββαΐδη, ο οποίος αναφέρεται στην ελληνική αγορά ακινήτων και τα χαρακτηριστικά της στη μετά Covid περίοδο. Επισημαίνει την ανοδική πορεία της εταιρίας το 2022 και το τεκμηριώνει αναφέροντας πως η ζήτηση που δέχθηκε η ελληνική θυγατρική της Sotheby’s για πολυτελείς κατοικίες έφθασε τα 10,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι εντολές αγοράς που διαχειρίστηκε με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό όσων απευθύνθηκαν στο Sotheby’s για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, έφθασαν αθροιστικά στα 10,4 δισ. Αναφέρεται μάλιστα στην πώληση μιας βίλας στη Μύκονο έναντι 23 εκατ. ευρώ που έγινε από το Sotheby’s και σημειώνει πως είναι η υψηλότερη συναλλαγή που έχει γίνει στη Μύκονο και η υψηλότερη στη Μεσόγειο το 2022. Ο Σ. Σαββαΐδης αναφέρεται στη villa Alegria που πουλήθηκε από τον Έλληνα εφοπλιστή που την κατείχε.

Τρεις τράπεζες χρηματοδότησαν το deal Ideal – attica

-Οι συζητήσεις για τη συμφωνία Ideal – attica άρχισαν πριν από 7 μήνες και ξεκίνησαν από τα 100 εκατ. μετρητά, για να καταλήξουν σε 75 εκατ. μετρητά και 25 εκατ. σε μετοχές. Επειδή υπήρχε ενδιαφέρον για μετοχική συμμετοχή, η χρυσή τομή βρέθηκε στα 65 εκατ. σε μετρητά και 35 εκατ. σε μετοχές. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, βασίζεται σε ένα επταετές ομολογιακό δάνειο που καλύπτει η Eurobank με 40%, Πειραιώς με επίσης 40% και η Alpha Bank με 20%.

Ο Τρύφων Νάτσης μετακομίζει (για δουλειές) στο Άμπου Ντάμπι

-Εκτενέστατη αναφορά είχε το Bloomberg στο σχέδιο μετακόμισης στο Άμπου Ντάμπι του Τρύφωνα Νάτση, συνιδρυτή και μετόχου της Brevan Howard Asset Management. Η απόφαση, αναφέρεται, σχετίζεται με την πρόθεση να αποκτήσει ο επενδυτικός όμιλος μεγαλύτερη παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρότι εκπρόσωπος της Brevan Howard αρνήθηκε να σχολιάσει, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως ο επενδυτικός όμιλος σχεδιάζει να έχει περίπου 100 άτομα που θα εργάζονται στα ΗΑΕ.

Η Deutsche Bank για τις μετοχές των τραπεζών

Δημοφιλέστερα

To Top