Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενες απώλειες στο ταμπλό – Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές

Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε περιορισμένου εύρους πωλήσεις, επηρεασμένοι από το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προσοχή είναι στραμμένη και στην εκλογική βραδιά της Κυριακής, η οποία αναμένεται να «βγάλει» μια σταθερή κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,66% και διαμορφώνεται στις 1.264,05 μονάδες, χάνοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.272,49 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.263,77 έως 1.272,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Στάση αναμονής έως την Κυριακή

Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι την εκλογική βραδιά της Κυριακής, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να τηρεί στάση αναμονής, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα υψηλά της τελευταίας 9ετίας (1.277 μονάδες).

Οι επενδυτές «ποντάρουν» σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και τη μεταρρυθμιστική συνέχεια. Δύο παράγοντες, οι οποίοι συνιστούν ικανή συνθήκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέχρι στιγμής, όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό άνω του 40%, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε άνετη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικό αποτελεί ο αριθμός των κομμάτων, τα οποία τελικά θα καταφέρουν περάσουν το κατώφλι του 3%.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι επενδυτές συνεχίζουν τη συσσώρευση, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία υπερβαίνουν μέχρι στιγμής το +36%.

Το ενδιαφέρον, έτσι, μετατοπίζεται στη μετεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας περιμένουμε μια σειρά εταιρικών και επιχειρηματικών εξελίξεων (εκκρεμή deals, αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.α.).

Επενδυτικός αναβρασμός λόγω Fed και BoE

Την ίδια στιγμή, οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών γύρω από το ύψος των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τον ενθουσιασμό από την «παύση» της Federal Reserve για τον Ιούνιο, αρχίζουν τα «στοιχήματα» για τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, άφησε «ανοιχτό» το παράθυρο για δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες (25 + 25 μ.β.), ενώ στην Ευρώπη η Κριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζεται για ακόμη μία παρέμβαση τον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται και νέα κίνηση τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, δε, η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την 13η διαδοχική αύξηση.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχανε 1% λίγο μετά το άνοιγμα με όλους τους κλαδικούς δείκτες στο κόκκινο. Αυτή την ώρα χάνει 1,17% στις 451,65 μονάδες, ενώ έχει κλείσει πτωτικά σε τρεις συνεδριάσεις μέχρι τώρα αυτήν την εβδομάδα. Ο κλάδος αυτοκινήτου χάνει 1,56% και ο τραπεζικός κλάδος 1,3%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 1,19%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,01%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,29%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -1,23% και ο ιταλικός FTSE MIB – 1,51%

Δημοφιλέστερα

To Top