Οικονομία

Αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών: Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Μέσω πέντε προγραμμάτων, κάποια εκ των οποίων «τρέχουν» ήδη, οι πολίτες θα μπορούν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του σπιτιού τους και του εξοπλισμού τους για να μειώσουν και να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Στον «αέρα» βγαίνει μέσα στο επόμενο διάστημα το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνοντας επιχορήγηση έως και 50% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Η πρόσκληση του προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις θα βγει σύντομα με τη δράση να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης.

Όσον αφορά ειδικότερα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Επιχειρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προδημοσίευση του οδηγού, αναμένεται να διατεθούν κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctiy0ew5u32h)

«Εξοικονομώ 2023»: Μέχρι πότε υποβάλλονται αιτήσεις

Μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023».

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2023» άρχισαν από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 15η Σεπτεμβρίου.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο πρόγραμμα, στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη των κατοικιών στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

Να υφίστανται νόμιμα.

Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Δημοφιλέστερα

To Top