Διεθνή

Titan: Το Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να «άκουσε» την καταστροφική αποσυμπίεση του υποβρυχίου

Τραγικός ήταν ο επίλογος των ερευνών για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους Titan, τα ίχνη των οποίου είχαν χαθεί από την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν ανήκουν στο Titan, διευκρινίζοντας ότι οι πέντε επιβαίνοντες πέθαναν εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους. Οι σοροί των θυμάτων δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.

Πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την πλώρη του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού, με την αμερικανική ακτοφυλακή να ανακοινώνει χθες πως ανήκουν στο Titan, ενώ λίγο αργότερα την τραγική είδηση επιβεβαίωσε και η OceanGate Expeditions. Οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο ήταν: ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

«Εκ μέρους της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της ενοποιημένης διοίκησης, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες», δήλωσε ο αξιωματούχος, αντιναύαρχος Τζον Μόγκερ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα είχε εντοπίσει τα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένου του κώνου της ουράς του υποβρυχίου, περίπου 1.600 πόδια από την πλώρη του Τιτανικού στον πυθμένα του ωκεανού, είπε και σημείωσε ότι τα υποβρύχια ρομπότ θα παραμείνουν στο σημείο για τη συλλογή πληροφοριών.

«Τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Μετά τη διαπίστωση αυτή ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες», δήλωσε ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο οποίος ηγείται των ερευνών για το Titan και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να εντοπίσει τις σορούς των θυμάτων.

Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θορύβων που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή έρευνας και διάσωσης και της θέσης του στο βυθό».

«Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία κινητοποίηση ειδικών στην υποθαλάσσια έρευνα και διάσωση. Είμαστε επίσης απίστευτα ευγνώμονες για το πλήρες φάσμα της διεθνούς βοήθειας που παρασχέθηκε» συμπλήρωσε.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ «άκουσε» την καταστροφική αποσυμπίεση;

Εντωμεταξύ την ώρα που μυστήριο παραμένει το πότε συνέβη το τραγικό δυστύχημα, διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ανώτατος αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ένα μυσικό σύστημα που διαθέτει το σώμα για να καταγράφει ήχους κατέγραψε έναν ήχο συναφή με μια τέτοια καταστροφική αποσυμπίεση.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο ο ήχος καταγράφηκε κοντά στον χρόνο στον οποίο χάθηκε η επαφή με το βαθυσκάφος Titan την Κυριακή.

Μολονότι, δε, ο αξιωματούχους του Ναυτικού των ΗΠΑ είπε ότι η καταγραφή δεν ήταν σίγουρο ότι προερχόταν από το βαθυσκάφος, οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν για την πληροφορία αυτή «άμεσα» τον επικεφαλής της επιχείρησης εντοπισμού του Titan.

Δημοφιλέστερα

To Top