Οικονομία

Ντιν Μητρόπουλος: Από ένα μικρό χωριό στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων -Τι ψάχνει στην Ελλάδα ο «γκουρού των εξαγορών»

Ο Ντιν Μητρόπουλος διαθέτει ένα ταλέντο, ένα χάρισμα για πολλούς μοναδικό. Όχι απλά να εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στις κρίσεις. Aλλά να αποκτά εταιρείες με προβλήματα, αυτές τις οποίες ο ίδιος πιστεύει ότι έχουν κάποια «κρυφή» αξία, να τις «ανασταίνει» και συνήθως να τις πουλά και να αποκομίζει υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ευκαιρίες πάντως υπάρχουν για εκείνον και εκτός κρίσεων. Γιατί η διαίσθηση του δεν φαίνεται να τον προδίδει ποτέ…

Αν τούτες οι λίγες φράσεις περιγράφουν περίπου το επιχειρηματικό αντικείμενο των δραστηριοτήτων του ελληνομερικανού δισεκατομμυριούχου, το επόμενο ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να ψάχνει αυτή την εποχή στην Ελλάδα, όταν σαφώς η κατάσταση στην οικονομία και την αγορά δεν έχει σχέση με όσα είχαν συμβεί στην «καρδιά» της μακράς ύφεσης.

Μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες περιπτώσεις που φέρεται να «κυνήγησε» στην Ελλάδα κατά το παρελθόν ο επονομαζόμενος στις ΗΠΑ και ως «γκουρού των εξαγορών» υπήρξε αυτή γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας (που επεδίωξε κάποτε να πάρει από κοινού με άλλους δυο billionaires, τους Τζόν Κατσιματίδη και Τζον Κάλαμος), χωρίς ωστόσο να συμβεί τελικά αυτό. Πως, πότε και γιατί ίσως δεν έχει σημασία πλέον.

Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνοαμερικανός επενδυτής και επιχειρηματίας, δεν αρνήθηκε ποτέ την αγάπη του για την πατρίδα και πιστώνεται το ενεργό διαχρονικό ενδιαφέρον του για τα θέματα της ομογένειας, μεταξύ άλλων από τη θέση του στο Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας (National Hellenic Society) και ως ένας από τους θεματοφύλακες στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο.

Το 2019 δε, απέσπασε το βραβείο IFG (International Foundation for Greece) για τον τομέα της επιχειρηματικότητας, σε έναν θεσμό ο οποίος τιμά τους Έλληνες της διασποράς που προβάλλουν την ιδέα της Ελλάδας.

(Στο πλαίσιο της βράβευσης τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν παλαιότερα μια ιδιαίτερη σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων με τίτλο «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες», στην οποία εικονιζόταν και το δικό του πρόσωπο).

Πριν από μερικές ημέρες, ο κ.Μητρόπουλος ταξίδεψε και πάλι στην Ελλάδα, έδωσε το παρών στο συνέδριο «13th Annual Capital Link Sustainability Forum» (με τίτλο Χρηματοδότηση, Επενδύσεις & Βιώσιμη Ανάπτυξη/Financing & Investments Spearheading Sustainable Growth») σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, όπως και ο CEO της Calamos Investments Τζον Κουδούνης και δεν δίστασε να προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις.

Οι προθέσεις του για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν «διαγνώσθηκαν», καθώς δεν αναφέρθηκε δημόσια τουλάχιστον στις σκέψεις που μπορεί να κάνει, ωστόσο είναι σαφές σε ποιους τομείς της αγοράς κινείται.

Η αναδρομή στα χρόνια της κρίσης δείχνει ότι πριν από μερικά χρόνια –και υπό ειδικές συνθήκες, τότε- είχαν μπει στο «στόχαστρό» του ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Το 2015 το όνομά του συμπεριλαμβανόταν σε ομάδα επενδυτών οι οποίοι στήριζαν συγκεκριμένα private equity funds και συζητούσαν με ελληνικές τράπεζες για την προοπτική εξαγοράς ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (ακουγόταν και το Χίλτον, πριν καταλήξει στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών του).

Τώρα; Θα βρει αυτό που θέλει; Να περιμένουμε κάποιο ελληνικό deal από τον κ.Μητρόπουλο;

Δημοφιλέστερα

To Top