Διεθνή

«Εμφύλιος» ανάμεσα στον Πριγκόζιν και τη διοίκηση του στρατού της Ρωσίας: «Θα το πάμε μέχρι τέλους»

Κλιμακώνεται η κόντρα του επικεφαλής του ομίλου Wagner και του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν φαίνεται πως έχει βαλθεί να τραβήξει στα άκρα την κατάσταση καλώντας σε στάση κατά του ρωσικού στρατού με αφορμή πυραυλική επίθεση σε στρατόπεδο της Wagner στα μετόπισθεν για την οποία κατηγορεί τον Σεργκέι Σόιγκου.

Οι Ρώσοι στρατηγοί κατηγόρησαν αργά την Παρασκευή τον Πριγκόζιν, ότι προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κάλεσαν τους μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ να συλλάβουν τον επικεφαλής της, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να προκαλέσει «εμφύλιο πόλεμο» διατάσσοντας τους άνδρες του να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής διοίκησης.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

«Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη», όπως επίσης «τα όργανα του κράτους και οι υποδομές των μεταφορών», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν κατονόμασε.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα. Η κρατική τηλεόραση, που μετέδωσε έκτακτο δελτίο ειδήσεων, δεν αναφέρθηκε σε αυτά.

«Το Υπουργείο Άμυνας, η FSB, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Εθνική Φρουρά ενημερώνουν τον Πούτιν όλο το εικοσιτετράωρο για τα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με τις οδηγίες του σε σχέση με την απόπειρα εξέγερσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ.

Πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί ως τώρα, εικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στις τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.

Νέο μήνυμα Πριγκόζιν: «Προχωράμε μέχρι το τέλος»

Η επικεφαλής του ομίλου Wagner σε νέο ηχητικό του μήνυμα στο Telegram ισχυρίζεται πως οι μαχητές του πλησιάζουν την πόλη Ροστόφ, η οποία βρίσκεται στη νότια Ρωσία, κοντά στην Ουκρανία, και προσθέτει: «Προχωράμε πιο μακριά. Θα πάμε μέχρι το τέλος».

Δημοφιλέστερα

To Top