Διεθνή

Ρωσία: Ο «σεφ του Πούτιν» Πριγκόζιν «μαγειρεύει» πραξικόπημα – Στο Ροστόφ μπήκαν άντρες της Wagner

Σεισμό στο καθεστώς Πούτιν έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες μια μεγάλη στρατιωτική κρίση που εξελίσσεται στη Ρωσία, καθώς ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου μέχρι πρόσφατα, Γεβγκένι Πριγκόζιν «κήρυξε πόλεμο» στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας, θέτοντας τη σε τροχιά εσωτερικής αποσταθεροποίησης. Αιτία ο ισχυρισμός του ολιγάρχη της Wagner ότι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών του, ζητώντας αντίποινα.

Το χρονικό

Οι ισχυρισμοί Πριγκόζιν προκάλεσαν την παρέμβαση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας FSB, η οποία γνωστοποίησε χθες το βράδυ ότι «νόμιμα και εύλογα έχει ξεκινήσει ποινική διαδικασία» εναντίον του «πολέμαρχου» της Βάγκνερ «για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης».

Από πλευράς του, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι έχει αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία και δήλωσε χαρακτηριστικά – από το Ροστόφ της Ρωσίας- πως «αν κάποιος μπει στο δρόμο μας, θα καταστρέψουμε τα πάντα!».

Σύμφωνα με το Politico, ο ισχυρισμός του ηγέτη της Wagner ότι τα στρατεύματά του μπήκαν στο Ροστόφ δεν μπορεί προσώρας να επαληθευτεί, όμως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένοπλους και καμουφλαρισμένους άνδρες να εισέρχονται στο Ροστόφ-ον-Ντον, το διοικητικό κέντρο της περιοχής του Ροστόφ, και να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια. Από πλευράς του, ο Κυβερνήτης του Ροστόφ προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η ρήξη

Από τους πρώτες μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όποτε και επιστρατεύθηκαν οι μισθοφόροι της Wagner για να πολεμήσουν πλάι στον τακτικό ρωσικό στρατό, οι τριβές μεταξύ των επικεφαλής των ένοπλων σωμάτων υπήρξαν σχεδόν καθημερινότητα, αλλά η σωβούσα κρίση φαίνεται πως υπήρξε βαθύτερη και μη ανατρέψιμη πλέον. Τόσο ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, όσο και ο Τσετσένος «πολέμαρχος», Ραμζάν Καντίροφ έβαλαν μετωπικά όλους αυτούς τους μήνες εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, «χρεώνοντάς» της πολυάριθμες απώλειες, έλλειψη συντονισμού και απουσία επιμελητείας. Κατά τους «πολέμαρχους», η αδυναμία εκσυγχρονισμού, η ασθενής στρατηγική και η απαρχαιωμένη οργάνωση του ρωσικού στρατού είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλαπλάσιου από τον αναμενόμενο αριθμού Ρώσων στρατιωτών, όπως και σειρά κραυγαλέων λαθών, που πολλάκις έχει επισημάνει δημόσια το δίδυμο Καντίροφ- Πριγκόζιν.

Δημοφιλέστερα

To Top