Οικονομία

Πώς τα Βρετανικά Πανεπιστήμια έγιναν απαγορευτικά για τους Ελληνες φοιτητές – Αυτά είναι τα δίδακτρα μετά το Brexit

To Brexit οριστικοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Οι Ευρωπαίοι φοιτητές που έκαναν αίτηση το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς για την επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, αλλά ήταν ήδη μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, είχαν δικαίωμα να αιτηθούν για τα ίδια μειωμένα δίδακτρα με τους Αγγλους φοιτητές. Ενα μεταπτυχιακό πρόγραμμα marketing, κόστιζε μέχρι και το 2020, €9.500 τόσο για Βρετανούς όσο και για Ευρωπαίους φοιτητές. Σήμερα, το ποσό έχει σχεδόν διπλασιαστεί στις €18.000 για όλους τους φοιτητές πλην των Βρετανών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί στο τετραπλάσιο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την δυνατότητα χορήγησης φοιτητικού δανείου (green loan), που πλέον αφορά αποκλειστικά και μόνο τους Βρετανούς υπηκόους.

Χαρακτηριστική είναι η σημείωση που βλέπουμε στα site σχεδόν όλων των αγγλικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι οι φοιτητές προερχόμενοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -πλην της Ιρλανδίας που την προστατεύει η Διμερής Συμφωνία Κοινής Ταξιδιωτικής Περιοχής- χρεώνονται σύμφωνα με το “international fee rate” που ίσχυε μέχρι πρότινος για τις τρίτες χώρες εκτός Ε.E.

Τα δίδακτρα ανά έτος

Ενας Βρετανός σε ένα οποιοδήποτε αγγλικό πανεπιστήμιο καλείται να πληρώσει €10.800 ανά έτος φοίτησης. Ενας φοιτητής από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού, στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πληρώνει κατά μέσο όρο €37.500 τον χρόνο μέχρι €75.000 αναλόγως την ειδικότητα, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το ποσό κυμαίνεται περίπου στα €46.000 τον χρόνο. Υπολογίστε ακόμα ένα ετήσιο ποσό μέχρι και €12.000 κατά μέσο όρο για “κολεγιακά έξοδα” (additional college fees), που απευθύνεται σε διεθνείς φοιτητές και Άγγλους σε δεύτερο πτυχίο, και επιπλέον αυξήσεις ανά έτος, τομέα, ίδρυμα κ.λπ.

Τα δίδακτρα στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας σύμφωνα με την World University Ranking
1. University of Oxford, με δίδακτρα περίπου στα €46.000 τον χρόνο.

2. University of Cambridge με κόστος €37.500 ανά έτος, για τα περισσότερα προγράμματα και €75.000 για τη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου.
3. Imperial College London, τα δίδακτρα κυμαίνονται ανάμεσα στα €41.000 και €55.000.

4. UCL London, με δίδακτρα γύρω στα €35.000 ανά έτος.
5. University of Edinburgh, το κόστος φοίτησης υπολογίζεται στα €32.000.
6. King’s College London, με €21.000 τον χρόνο.
7. London School of Economics and Political Science με €21.500 κόστος διδάκτρων.

Δημοφιλέστερα

To Top