Διεθνή

Εμφύλιος Wagner – Πούτιν: Οι τελευταίες εξελίξεις – «Οι επόμενες 48 ώρες θα καθορίσουν τη νέα κατάσταση» λέει το Κίεβο

Στη Ρωσία είναι στραμμένο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας με τις σκηνές που εκτυλίσσονται να θυμίζουν εμφύλιο. Ο ανοικτός πόλεμος που ξέσπασε από χθες το βράδυ ανάμεσα στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner και τη ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε να συντρίψει μια ένοπλη ανταρσία, αφού ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Ακολουθεί ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων όπως αυτά έχουν μέχρι τις 16:40 ώρα Ελλάδας ενώ η οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία.

Παρασκευή

Ο Πριγκόζιν δημοσιεύει ένα βίντεο που εντείνει τη διαμάχη του με την ανώτατη ρωσική στρατιωτική διοίκηση και για πρώτη φορά απέρριψε τις αβάσιμες δικαιολογίες της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια σειρά από αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά του που δημοσιεύτηκαν στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει περίπου στις 10 το βράδυ Παρασκευής ώρα Ελλάδας πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της. Λέει πως ο ίδιος και οι «25.000» άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για «την πατρίδα», για να «απελευθερώσουν τον ρωσικό λαό» από τη στρατιωτική ιεραρχία εναντίον της οποίας στασίασε.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB απαντά ανοίγοντας ποινική υπόθεση για «ένοπλη εξέγερση» εναντίον του Πριγκόζιν.

Ο Ρώσος Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της Wagner να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

Σάββατο

Ο Πριγκόζιν λέει ότι οι άντρες του έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία στη Ρωσία. «Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους». «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας», απειλεί.

Δημοφιλέστερα

To Top