Οικονομία

Η επόμενη ημέρα, η νέα τετραετία, οι υπουργοί και η Αντιπολίτευση, ο πανικός στις τράπεζες (για καλό και για κακό) και το κρυστάλλινο σφυρί

Κυρίως να κερδίσουμε όλον αυτόν τον δρόμο που χάθηκε τη δεκαετία των μνημονίων. Η μεγάλη νίκη της ΝΔ έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ό,τι και να λένε εχθροί και φίλοι, αυτός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Η ιστορία βέβαια «κρίνει» στο τέλος κι ο Κυριάκος είναι στη μέση αφού έχει ακόμα και αυτή την τετραετία. Πιο δημιουργική, αλλά και πιο δύσκολη αφού ευχόμαστε όλοι να μην έχει – η νέα τετραετία – δυσάρεστα απρόοπτα (όπως η πανδημία ή συνέχεια ενεργειακής κρίσης), ώστε να μπορέσουν να γίνουν πάρα πολλά ακόμα.

Υπουργικό Συμβούλιο

-Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο το διαβάζετε (ως πληροφορίες) σε άλλες στήλες, θεωρώ ότι έχει και δόσεις φρεσκάδας στους υφυπουργούς κυρίως, αλλά και ορισμένα κλασικά πρόσωπα που άλλωστε δεν πήγαν άσχημα την προηγούμενη τετραετία. Όλα αυτά θα κριθούν άλλωστε στην πράξη. Στο Μ.Μ. το νέο πρόσωπο – κλειδί πάντως που έως τώρα κράτησε χαμηλό προφίλ είναι ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου που επανέρχεται μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας και στοχοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Καραμανλική Συνιστώσα του, όταν ήταν εκεί στο Μ.Μ. επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Ο Παπασταύρου είναι βέβαια στο επιτελείο Μητσοτάκη εδώ και μερικούς μήνες και συνδράμει τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Άκη Σκέρτσο, όπως επίσης και τον Γιώργο Γεραπετρίτη που, όπως φαίνεται, υπουργοποιείται (Εξωτερικών).

ΣΥΡΙΖΑ

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χαμένος της αναμέτρησης, όχι φυσικά γιατί φταίει ο χώρος, αλλά γιατί εμφανώς υπάρχει αδυναμία στα κεντρικά του πρόσωπα. Μπορεί βέβαια να… βοήθησε και ο Μητσοτάκης στην αποτυχία τους, που με την πολιτική του, τους «πήρε» πολύ χώρο αλλά κυρίως φταίει ο ίδιος ο Τσίπρας για την αποτυχία. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολη η ανασύνταξη ή μια αναδιάταξη. Πιο λογικό τουλάχιστον θα φαινόταν, σ΄ έναν ανεξάρτητο παρατηρητή, η απόσυρση. Θα πείτε «ναι, αλλά και ο Τσίπρας είναι… αναντικατάστατος στον ΣΥΡΙΖΑ». Πάντως, το χθεσινό αποτέλεσμα είναι πολύ βαρύ έως και ασήκωτο.

ΠΑΣΟΚ

-Ο Ανδρουλάκης, όπως και στις πρώτες κάλπες, μπορεί να πει κανείς… μόλις που τη γλίτωσε αφού πήρε μισή μονάδα, αλλά φυσικά του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει να λέει ό,τι μπορεί, ας πάμε του χρόνου στις ευρωεκλογές να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Ακροδεξιά

-Η άνοδος της Ακροδεξιάς νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτο κακό αφού ο Μητσοτάκης μετακινήθηκε πιο προς το κέντρο. Άθλιο θέαμα για τη Βουλή αλλά εντάξει, έχουμε δει τους original Χρυσαυγίτες και τους Καμμένους, εδώ θα μας πέσει βαρύ;

Ο πανικός του Σαββάτου στην επιχειρηματική Αθήνα

-Πάμε τώρα στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από το σοβαρότερο, που είναι η αγωνία που χτύπησε κόκκινο για τις εξελίξεις στη Ρωσία. Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές πάγωσαν το Σάββατο όταν ο άνθρωπος με τη γλυκιά κι ευγενική φυσιογνωμία, ο Πριγκόζιν, βάδιζε με τα στρατεύματά του προς τη Μόσχα. Ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κρίσης αποφεύχθηκε προς το παρόν, αλλά στην Αθήνα καρδιοχτύπησαν για το ενδεχόμενο μιας κρίσης που θα ενίσχυε την αβεβαιότητα και θα βύθιζε τις διεθνείς αγορές, παρασύροντας και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι ανησυχίες περιορίστηκαν σε κάποιον βαθμό καθώς αποφεύχθηκε ο εμφύλιος αλλά, όπως και να έχει, σήμερα οι ξένες αγορές ξεκινούν μουδιασμένες από την κρίση στη Ρωσία (έστω κι αν αποφύγαμε τα χειρότερα) και το Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα στην καλή χαρά από το εκλογικό αποτέλεσμα.

-Η Moody’s ετοιμάζει την έκπληξη

Δημοφιλέστερα

To Top