Οικονομία

Νέος κατασκευαστικός πυρετός στο Ντουμπάι – Ο ρόλος της Ρωσίας

Στο τεχνητό νησί του Ντουμπάι, Palm Jumeirah, τα φώτα πέφτουν στο νέο, τεράστιο κατασκευαστικό πρότζεκτ. Με 71 ορόφους και 76 ρετιρέ, ο ουρανοξύστης Como Residences θα αποτελεί το πιο ψηλό κτίριο του αρχιπελάγους. Το φθηνότερο διαμέρισμα θα φέρει τιμή 21 εκατ. ντιρχάμ ($5,7 εκατομμύρια).

Λίγο πιο κάτω, ο μεγιστάνας των ΗΑΕ, Καλάφ Αχμάντ Αλ Χαμπτούρ, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός πρότζεκτ 1.700 κατοικιών. Σε ολόκληρο το εμιράτο, τα μηχανήματα βάζουν μπροστά τις μηχανές τους και προετοιμάζονται για τον νέο κατασκευαστικό πυρετό.

Το Ντουμπάι είχε περάσει σημαντική κρίση το 2008, όταν το κραχ στην αγορά ακινήτων είχε οδηγήσει πολλές από τις εργολαβικές του στο χείλους του γκρεμού. Η Αραβική Άνοιξη στη Μέση Ανατολή ανένηψε την αγορά το 2011, αφού τα μεγάλα κεφάλαια των αραβικών χωρών βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο Ντουμπάι. Το αφήγημα αυτό, όμως, καταρρίφθηκε απότομα το 2014, όταν η πτώση των τιμών πετρελαίου προκάλεσε μία επταετή κρίση στην αγορά ακινήτων.

Αυτή τη φορά, οι κατασκευαστικές φαίνεται πως έχουν μάθει από το πάθημά τους. Ζητούν προκαταβολικά το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων για την κατασκευή των πρότζεκτ από τους αγοραστές ακινήτων. Τα μετρητά από τους πλούσιους επενδυτές τα οποία συρρέουν στο εμιράτο, παρέχουν στην αγορά του ένα σημαντικό «μαξιλάρι» και μειώνουν την ανάγκη ανάληψης υπέρογκου χρέους.

«Οι κατασκευαστικές ποντάρουν στην αυξημένη ζήτηση με την παράλληλη αύξηση των νέων πρότζεκτ», τόνισε το στέλεχος της Core, Πραθιούσα Γκουράπου, προσθέτοντας πως «μέσω των χρημάτων τα οποία έχουν συλλέξει από τους αγοραστές, οι εταιρείες αυτές μπορούν να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερο μέρος του πρότζεκτ, περιορίζοντας το ρίσκο τους». Η Γκουράπου αναμένει πως οι τιμές των ακινήτων στο Ντουμπάι θα αυξηθούν 10% με 12% φέτος.

Οι κίνδυνοι

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την αναλυτή, όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τα οποία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των πρότζεκτ ακόμα και μετά τις προπληρωμές των αγοραστών.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η πιθανή έλλειψη εργολάβων οι οποίοι θα μπορούν να επωμιστούν την πληθώρα νέων πρότζεκτ μετά από μία πολυετή νηνεμία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλότερα επιτόκια και η οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να επηρεάσει την κατασκευή σε πολλά μέρη του κόσμου, με τις αγορές της Κίνας και της Βρετανίας να πλήττονται ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη εισροή ομογενών και Ρώσων οι οποίοι αναζητούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους έχει οδηγήσει σε κάθετη αύξηση του 15% των ακινήτων στο Ντουμπάι το τελευταίο έτος, δίνοντας το έναυσμα για τη νέα αυτή τάση.

Μέχρι τώρα, πρότζεκτ για 24.658 νέες κατοικίες έχουν ξεκινήσει φέτος στο Ντουμπάι, αύξηση της τάξης του 37% σε σχέση με την περσινή, αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με την Core. Περίπου 28.900 συναλλαγές για άδεια οικόπεδα έχουν λάβει χώρα από τις αρχές του 2023, σε υψηλό από το 2009.

Τα άδεια οικόπεδα αυτά αποτελούν μία αγαπημένη επιλογή των ξένων επενδυτών οι οποίοι δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στα ΗΑΕ και οι οποίοι μεταφέρουν χρήματα ή κρυπτονομίσματα κατευθείαν στους λογαριασμούς escrow των εταιρειών ακινήτων.

Τόσο οι αναλυτές όσο και οι κατασκευαστικές αναγνωρίζουν τους κινδύνους. Ο ιδρυτής της Emaar Properties PJSC, Μοχάμεντ Αλαμπάρ, τόνισε πως τα μαθήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να ξεχαστούν: «Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι πως η αγορά ακινήτων περνάει κύκλους. Έχει τα πάνω και τα κάτω της. Οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρέος έτσι ώστε να έχουν υγιείς ισολογισμούς σε περίπτωση που υπάρξει επιβράδυνση στην αγορά».

Δημοφιλέστερα

To Top