Οικονομία

Μερίσματα και Ρωσία «μπερδεύουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών – Προεξοφλημένο το αποτέλεσμα της κάλπης

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αποκοπές μερισμάτων, η κατοχύρωση των μεγάλων κερδών του 2023 αλλά και η ανάφλεξη των ανησυχιών για τη Ρωσία επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό κλίμα.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η ελληνική αγορά «αισθάνεται» ξανά ισχυρή, δεδομένου ότι το χθεσινοβραδινό εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε (όπως και αναμενόταν) την εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου, προλειαίνοντας το έδαφος αφενός για την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αφετέρου για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών, πολλές εκ των οποίων παραμένουν φθηνές και ελκυστικές.

Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,77% και διαμορφώνεται στις 1.259,00 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.255,41 έως 1.269,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις (φθάνουν έως το -5%), εξαιτίας της αποκοπής του μερίσματος. Υπό πίεση, για τον ίδιο λόγο, τελούν και οι Τέρνα Ενεργειακή – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα, με τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς να υποχωρούν κατά έως 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη διορθωτική πορεία, εν αναμονή των εξελίξεων για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αποτέλεσμα είναι σήμερα να βρίσκεται στο -0,47% και τις 977 μονάδες, μετρώντας κέρδη 53% σε επίπεδο εξαμήνου.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, περιορίζεται στο -1% και το 1,47 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο -0,4% και τα 5,6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,3% και τα 2,77 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +0,5% και το 1,53 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +0,46% 1,532 ευρώ
Eurobank -1,01% 1,475 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -0,43% 5,62 ευρώ
Πειραιώς -0,36% 2,77 ευρώ

Προεξοφλημένο το εκλογικό αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένο από τους επενδυτές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να τρέχει ένα μίνι ράλι +12% από τις 21 Μαΐου (πρώτες εκλογές), αποτιμώντας το σενάριο της πολιτικής σταθερότητας.

Δημοφιλέστερα

To Top