Διεθνή

Εκλογές 2023 – Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη της ΝΔ: «Ο Μητσοτάκης πήρε εντολή για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις»

Η δεξιά του Μητσοτάκη ενισχύεται σε αντίθεση με την ελληνική αριστερά που βουλιάζει, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει ότι η Ν.Δ. αποκτά αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πολλά ξένα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στη συνεχιζόμενη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει για δεύτερη φορά την εξουσία, παίρνοντας εντολή για «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον, ο γαλλικός και ο γερμανικός Τύπος κάνουν λόγο για την απροσδόκητη είσοδο στην ελληνική βουλή του ακροδεξιού κόμματος των «Σπαρτιατών», πολιτικού βραχίονα του νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή».

«Le Figaro»

O Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει μία δεύτερη θητεία στη σκιά των μικρών ακροδεξιών κομμάτων, γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Εκ πρώτης όψεως, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δεν αποτελούν έκπληξη. Αυτή τη φορά, οι δημοσκόποι είχαν δίκιο: η Ν.Δ., το συντηρητικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία».


figaro1

Ο Μητσοτάκης έλαβε το ίδιο ποσοστό που είχε από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ακολούθησε, επίσης χωρίς έκπληξη, η Ριζοσπαστική Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία συνέχισε την κατρακύλα, αποσπώντας ποσοστό σχεδόν 18%, μία μονάδα λιγότερο από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ακολούθησαν το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό κόμμα με ποσοστά 11,5% και περίπου 8% αντίστοιχα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συμμετοχή ήταν μειωμένη, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος των Ελλήνων γι’ αυτές τις δεύτερες εκλογές σε πέντε εβδομάδες, με τους περισσότερους να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις παραλίες εν μέσω καύσωνα αλλά και του αναμενόμενου αποτελέσματος.

Η έκπληξη, όμως τα τελευταία κόμματα της οκτακομματικής Βουλής: μιλάμε για δεξιά και ακροδεξιά κόμματα με νεοναζιστικές τάσεις.

Η «Ελληνική Λύση», ένα κόμμα με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο, πρώην δημοσιογράφο που βρίσκεται κοντά στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει επιστολές γραμμένες από τον Ιησού Χριστό!

Η «Νίκη», μία μικρή υπερεθνικιστική ομάδα που υποστηρίζεται από ορισμένα από τα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Το κόμμα τάσσεται κατά των εμβολίων και των αμβλώσεων αλλά υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δημοφιλέστερα

To Top