Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή διόρθωση 2,7% – «Μάζεψαν» τα κέρδη τους οι επενδυτές

Τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου 3μηνου κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα μεγάλα κέρδη του 2023. Άλλωστε, οι αποκοπές μερισμάτων και η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Ρωσία έδωσαν την ευκαιρία στους πωλητές να κυριαρχήσουν απόλυτα και να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Βέβαια, η σημερινή διόρθωση, η οποία επήλθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, θεωρείται ως απολύτως εύλογη και αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική αγορά «έτρεχε» ένα μεγάλο θετικό σερί, το οποίο έχει εκτοξεύσει τις φετινές αποδόσεις έως και το +36% (η 2η καλύτερη επίδοση από το 2000).

Μακροπρόθεσμα, η ελληνική αγορά έχει το δικαίωμα να «αισθάνεται» ξανά ισχυρή, δεδομένου ότι το χθεσινοβραδινό εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε (όπως και αναμενόταν) την εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου, προλειαίνοντας το έδαφος αφενός για την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αφετέρου για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών, πολλές εκ των οποίων παραμένουν φθηνές και ελκυστικές.

Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 2,76% και διαμορφώθηκε στις 1.233,74 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 35 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 38 μονάδες (από 1.231,03 έως 1.269,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 142,7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil δέχθηκε τις περισσότερες εντολές πώλησης (ξεπέρασαν το -7%), εξαιτίας της αποκοπής του συμπληρωματικού μερίσματος. Υπό πίεση, για τον ίδιο λόγο, βρέθηκαν και οι Τέρνα Ενεργειακή – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ οι ΔΕΗ – Jumbo – Mytilineos περιορίστηκαν έως 3%. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες κινήθηκαν προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να υποχωρούν πέριξ του 4%.

Προεξοφλημένο το εκλογικό αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένο από τους επενδυτές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να τρέχει ένα μίνι ράλι +12% από τις 21 Μαΐου (πρώτες εκλογές), έχοντας αποτιμήσει το σενάριο της πολιτικής σταθερότητας.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς είναι περιορισμένες. Το αντίθετο, μάλιστα, όπως υποστηρίζουν αρκετές εταιρείες αναλύσεων. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι παρά το φετινό +36%, αρκετές εισηγμένες παραμένουν φθηνές και ελκυστικές.

Ο επόμενος θετικός καταλύτης, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνίσταται στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία εκτός απροόπτου θα καταστεί πραγματικότητα εντός του φθινοπώρου, όταν και οι οίκοι DBRS, Fitch, Standard & Poor’s πρόκειται να αναθεωρήσουν την ελληνική αξιολόγηση.

«Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει έναν θετικό καταλύτη για την αγορά, δεδομένου ότι μια σειρά ξένων επενδυτών θα μπορούν να αγοράσουν ελληνικά assets. Αυτό θα προλειάνει το έδαφος για νέες εισροές, οδηγώντας σε μια θετική επαναξιολόγηση (re-rating) των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου» εξηγεί η AXIA, σε σημερινή της ανάλυση.

«Η Ελλάδα βιώνει έναν αναπτυξιακό κύκλο και παρά τη μέχρι στιγμής θετική απόδοση, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν έχουν πλήρως αποτυπωθεί στην αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εύρωστη οικονομική προοπτική και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά» προσθέτει, επίσης.

Την ίδια στιγμή, η Eurobank Equities, η οποία επίσης κάνει λόγο για επικείμενο re-rating της ελληνικής αγοράς, ξεχωρίζει τις Alpha Bank και Πειραιώς ως κορυφαίες επιλογές, λόγω των υψηλών discount και των μεγάλων προοπτικών, ενώ σ’ αυτές (top-picks) προστίθενται και οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, ΔΕΗ.

Από την πλευρά της, η Alpha Finance, αν και βλέπει μια βραχυπρόθεσμη πίεση στην ελληνική αγορά, λόγω της ανάγκης των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα μεγάλα κέρδη του 2023 (+36% για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών), ξεκαθαρίζει ότι οι προοπτικές μακροπρόθεσμα παραμένουν ευνοϊκές.

Δημοφιλέστερα

To Top