Οικονομία

Οι επιλογές Μητσοτάκη και το grotesco της Βουλής, η χθεσινή πτώση του ΧΑ, το «χρυσό» γηροκομείο του Ψυχικού και η μπουλντόζα του Ελληνικού

Στην Υγεία παρόλα όσα έλεγε τόσο καιρό η αντιπολίτευση περί ιδιωτικοποίησής της έβαλε έναν πολιτικό με πολύ συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα και φυσικά ικανότητες ειδικών αποστολών όπως ο Χρυσοχοΐδης. Στην Παιδεία έβαλε τον «star» της προηγούμενης κυβέρνησης, τον Πιερρακάκη και στο Εσωτερικών μία νέα πολιτικό με εμπειρία που κάνει μεταρρυθμίσεις, την Κεραμέως. Σκυλακάκης, Αδωνις, Σταϊκούρας και Σκρέκας ήταν όλοι επιτυχημένοι ως υπουργοί και εδώ ο Μητσοτάκης ακολούθησε την οδό του rotation, που συνήθως, συμβαίνει διεθνώς. Δεν ξαναβάζεις ποτέ στο ίδιο πόστο δύο τετραετίες υπουργό.

Δικαιοσύνη-Ασφάλεια

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός «σπάει αβγά» και κάνει μία έκπληξη βάζοντας έναν κεντροαριστερό γνώστη του αντικειμένου, με τον οποίο έχει «δουλέψει» πολύ καιρό τώρα αθόρυβα τις αλλαγές που θέλει στη Δικαιοσύνη. Μένει να αποδειχθεί. Στην ασφάλεια ο Μηταράκης επελέγη διότι είχε μία πετυχημένη θητεία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ίσως εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα.

Ακροδεξιά και ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα για το grotesco στη Βουλή με όλα αυτά τα τσίρκα μην έχετε ουδεμία αμφιβολία ποιος το προκάλεσε. Η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ που αφού διέλυσε τον ίδιο τον εμπνευστή της Τσίπρα… έστειλε και τον κόσμο για μπάνιο με αποτέλεσμα να προκύψει αυτή η Βουλή. Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες δεν ξαναπήγαν στις κάλπες προχθές μέσα στον (σχεδόν) πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού, γιατί φυσικά ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος στο σύνολό του να αντιλαμβάνεται τις «λεπτές διαφορές» του ότι όταν δεν πας εσύ στην κάλπη για δεύτερη φορά σε 21 ημέρες, πάει και αποφασίζει κάποιος άλλος. Τέλος πάντων ρώτησα τη μέγιστη πηγή μου, γι’ αυτό και πήρα την απάντηση: «Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι απότοκα κόμματα της απλής αναλογικής και κόμματα μίας χρήσης. Όταν θα καταλάβει ο κόσμος για τι τύπους μιλάμε θα τους γυρίσει την πλάτη». Συμφωνούμε χοντρικά.

Βορίδης

Να μην ξεχάσω να σημειώσω τον ρόλο Βορίδη στα κοινοβουλευτικά, σε μία Βουλή με τέτοιους τύπους. Ειδικός στην αντιμετώπισή τους λόγω στυλ και ιδιοσυγκρασίας.

Eπανασχεδιάζει o ΟΔΔΗΧ το δανειακό πρόγραμμα

-Από τα πρώτα ραντεβού του νέου Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, θα είναι αυτό με τη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ και τον Δημήτρη Τσάκωνα. Με δεδομένο ότι -όπως γράφαμε και χθες- αναμένεται μια πρώτη κίνηση από την αυστηρή Moody’s και κατόπιν από τους υπόλοιπους Οίκους από τον Καναδά, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., η ηγεσία του ΟΔΔΗΧ επανασχεδιάζει το δανειακό της πρόγραμμα. Ενδεχομένως να δούμε κάποιες επανεκδόσεις ομολόγων που θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με περίπου 2 δισ. ευρώ επιπλέον και κατόπιν θα ανακοινωθεί ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για το 2024. Η στενή και συνεχής επαφή με τις αγορές είναι η κεντρική στρατηγική του ΟΔΔΗΧ περιμένοντας τις αναβαθμίσεις.

Η Τρ. Πειραιώς ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με στόχο 500 εκατ. ευρώ

-Μετά την Alpha Bank, παίρνει σειρά η Τρ. Πειραιώς και κατά τα φαινόμενα σύντομα θα ακολουθήσει η Eurobank. Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς θα αναθέσει σε ομάδα επενδυτικών τραπεζών, την έκδοση ενός senior ομολόγου με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ και επιτόκιο ανάλογο με αυτό της Alpha Bank, στην περιοχή του 7%. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τρ. Πειραιώς είχε εκδώσει ένα ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 350 εκατ. ευρώ, διάρκειας 50 μηνών, με επιτόκιο 8,25%. Τώρα όμως τα στελέχη της τράπεζας πιστεύουν ότι μπορούν καλύτερα.

Με αγορά ιδίων μετοχών και αυξήσεις αποδοχών η ΓΣ της Τρ. Πειραιώς

Δημοφιλέστερα

To Top