Οικονομία

Έλληνες εφοπλιστές: Πρωταγωνιστές στις αγοραπωλησίες φορτηγών και δεξαμενόπλοιων

Καθώς ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού φτάνει στο τέλος του και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ολοκληρώνεται, ας ρίξουμε μια ματιά στη δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών (S&P) των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και των δεξαμενόπλοιων με βάση τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Αναλυτικά:

Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα S&P φαίνεται να αμβλύνεται τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι υψηλές τιμές μεταχειρισμένων και τα κέρδη αναστέλλουν την επιθυμία για πωλήσεις.

-Κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2023 πραγματοποιήθηκαν 159 πωλήσεις, σχεδόν 30% λιγότερες σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2023. Η κορυφαία επιλογή της δραστηριότητας μεταχειρισμένων είναι ο τομέας MR2, καθώς 114 δεξαμενόπλοια MR2 έχουν αλλάξει χέρια μέχρι σήμερα περίπου το 30% των συνολικών πωλήσεων δεξαμενόπλοιων.

– Ακολουθούν τα μικρά δεξαμενόπλοια (>=10.000 DWT), τα Panamax/LR1 και τα Aframax/LR2, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% έκαστο των συνολικών πωλήσεων δεξαμενόπλοιων.

– Στους τομείς Suezmax και VLCC, η αγοραστική διάθεση είναι υποτονική, καθώς 24 και 34 πλοία αντίστοιχα έχουν βρει νέους ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα, αποτελώντας το 6% και 9% των συνολικών πωλήσεων δεξαμενόπλοιων αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top