Οικονομία

Ποιο χρηματιστήριο κάνει ράλι… 800% μέσα στο τελευταίο 6μηνο

Σε πολλά χρηματιστήρια, μια ετήσια απόδοση της τάξης του 10%, του 20% ή και του 50% θεωρείται εξαιρετική και άκρως ικανοποιητική. Όμως, υπάρχουν και ορισμένες αγορές, όπου αυτά τα μεγέθη δεν είναι… «αποδεκτά».

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ζιμπάμπουε της ανατολικής Αφρικής, όπου το εγχώριο χρηματιστήριο μετράει σωρευτικά κέρδη, τα οποία προκαλούν ζάλη: 800% μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2023!

Φυσικά, αυτό το εξωφρενικό ποσοστό δεν συνιστά απότοκο της ισχυρής ανάπτυξης και των σημαντικών ξένων επενδύσεων. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών μιας νέας νομισματική και οικονομικής κρίσης.

Οι επενδυτές προεξοφλούν μια εκτίναξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό τον λόγο σπεύδουν να επενδύσουν στις ντόπιες μετοχές, προκειμένου να «διαφυλάξουν» την αξία των χρημάτων τους.

Ήδη ο δείκτης τιμών καταναλωτή «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό άνω του 100%, με τους ειδικούς να φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος.

Η τοπική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να είναι σχετικά μικρή -έχει κεφαλαιοποίησης μόλις 1,8 δισ. δολαρίων– αλλά αποτελεί ένα μέρος, όπου οι ντόπιοι μπορούν εύκολα να επενδύσουν.

Για περισσότερα διαβάστε:https:www.newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top