Οικονομία

Πώς ο Mr. Zara έχτισε μια αυτοκρατορία και μια προσωπική περιουσία 71 δισ. ευρώ

Από παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας της βορειοδυτικής Ισπανίας, με πατέρα υπάλληλο στους σιδηροδρόμους και μητέρα νοικοκυρά, σε πανίσχυρο επιχειρηματία του λιανικού εμπορίου και στη θέση νούμερο 13 της λίστας Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Η ιστορία του Mr. Zara θα μπορούσε άνετα να “γυριστεί” σε ταινία, αλλά και να διδάξει τις μετέπειτα γενιές των νέων, επίδοξων επιχειρηματιών. Αν και ο ίδιος είναι εξαιρετικά χαμηλών τόνων, στην προσωπική του ζωή έχει καταφέρει από το 1975 -όταν πρωτοξεκίνησε δειλά-δειλά να φτιάχνει μπουρνούζια στο πατρικό του σπίτι παρέα με τη μελλοντική γυναίκα του και τη θετή αδερφή του- να απασχολεί τον ισπανικό και μετέπειτα τον παγκόσμιο επενδυτικό κόσμο, κυρίως με το success story του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Εκείνου που ξεκίνησε πραγματικά από το μηδέν και κατάφερε με ό,τι καταπιάστηκε στην πορεία της ζωής του, να το μεταμορφώσει κυριολεκτικά σε χρυσάφι! Σήμερα, η “καθαρή” περιουσία του Amancio Ortega, μετριέται σε €71 δισεκατομμύρια.

Από το πρώτο κατάστημα Zara στην κορυφή της fast fashion βιομηχανίας

Οταν το 1975, ο Amancio Ortega με τη σύζυγό του, Rosalia Mera (παντρεύτηκαν το 1966), άνοιγαν το πρώτο τους κατάστημα Zara στο κέντρο της Λα Κορούνια, στην Ισπανία, δεν φαντάζονταν, ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους, που θα τους οδηγούσε στο μέλλον, αυτή η τολμηρή κίνησή τους. Μάλιστα, η αρχική επιλογή της επωνυμίας δεν ήταν εξ’ αρχής Zara, αλλά Zorba, με έμπνευση από την θρυλική ταινία “Zorba the Greek”. Οταν όμως ο Ortega είδε ότι μερικά μέτρα πιο κάτω, υπήρχε ένα bar με την ίδια επωνυμία, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα και επειδή είχε ήδη αγοράσει τα καλούπια με τα γράμματα, αρκέστηκε σε αυτό που είχε ήδη, και έτσι κατέληξε στην ονομασία ZARA. Δέκα χρόνια μετά, ο Ortega κατάφερε όχι απλά να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της επιχείρησής του, αλλά και να ιδρύσει την εταιρεία χαρτοφυλακίου Inditex, στην οποία ενσωμάτωσε τη Zara και μετέπειτα και τα υπόλοιπα brands.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.newmoney.gr/

Δημοφιλέστερα

To Top