Ελλάδα

Καιρός: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» ζέστης και υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς την Κυριακή – Πότε επελαύνει ο καύσωνας διαρκείας

Προ των πυλών βρίσκεται η επέλαση καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ξεπεράσει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα διατηρηθεί το σκηνικό της υψηλής ζέστης, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται περί τους 37 βαθμούς, την Κυριακή, ενώ σταδιακή άνοδος θα σημειωθεί από την Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ώρες λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε συνδυασμό με το κύμα  ζέστης.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καρπάθου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Το κύμα καύσωνα

Στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν από την Τετάρτη οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία και φέρνοντας τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού.

Η θερμοκρασία από την Πέμπτη θα ανέβει στους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου, ειδικά στη Θεσσαλία, στη Βοιωτία και την Αττική.

Όπως είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο) να δούμε το θερμόμετρο να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς Κελσίου και να φτάσει έως και 42-43 βαθμούς.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δημοφιλέστερα

To Top