Οικονομία

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Θετικά πρόσημα στις τράπεζες

Επιλεκτικές τοποθετήσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αδύναμο επενδυτικό κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ εξακολουθεί να επιδρά στην ελληνική αγορά -ελλείψει και ουσιαστικών εγχώριων καταλυτών. Από την άλλη πλευρά, η τριήμερη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας δημιουργεί ορισμένες ευκαιρίες για νέες αγορές, παρέχοντας εν μέρει στήριξη στον Γενικό Δείκτη.

Ενδεικτικά, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε θετικό έδαφος, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται άνω των 6 ευρώ και την Πειραιώς να «παλεύει» για τα 3,10 ευρώ. Κοντά στο 2% καθορίζεται η αύξηση για την Aegean, η οποία προσεγγίζει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά, ενώ η ΕΧΑΕ ακολουθεί το momentum και οδεύει προς τα 5,7 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 1.283,03 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.278,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.278,47 έως 1.283,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Με το βλέμμα στο εξωτερικό

Η Λεωφόρος Αθηνών, ελλείψει σημαντικών και ουσιαστικών εγχώριων ειδήσεων, συνεχίζει να λαμβάνει τάση από το εξωτερικό, όπου η κύρια ανησυχία των επενδυτών εδράζεται στον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας, υπό το βάρος των αυξημένων επιτοκίων.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει διπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (2%).

Η προσοχή εστιάζει ιδίως στα στοιχεία για τον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, ενώ και τα πρώτα αποτελέσματα του β’ τριμήνου συγκεντρώνουν ένα μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα παραπάνω δεδομένα, σε μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στη παγκόσμια νομισματική «σκακιέρα». Ας έχουμε υπόψη ότι τα «ανεβασμένα» επιτόκια υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και γιγαντώνουν το κόστος δανεισμού. Κι αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει δυσμενώς την πορεία των μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αν εξαιρέσουμε τις διεθνείς προκλήσεις, η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει εξαιρετική, έχοντας ως εχέγγυο την πολιτική σταθερότητα και τα ανθεκτικά θεμελιώδη. Παράλληλα, η προοπτική άμεσης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σε συνδυασμό με τα ενθουσιώδη εταιρικά μεγέθη και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, έρχονται να προσθέσουν επιπλέον «καύσιμα».

Δεν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs, σε σημερινό report της, δίνει νέα τιμή – στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.375 μονάδες, ισχυριζόμενη ότι οι ελληνικές μετοχές διαθέτουν discount, το οποίο κυμαίνεται πέριξ του 30% τόσο σε όρους P/E (τιμή προς κέρδη) όσο και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία).

Από τις αρχές του έτους, η μεταβολή του Χ.Α. προσεγγίζει το +40%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Επομένως, με αφορμή και τη διεθνή μεταβλητότητα, είναι εύλογο και θεμιτό να παρατηρούνται ορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης και αφομοίωσης των φετινών «τρελών» κερδών.

Πηγή: newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top