Ελλάδα

Κικίλιας: Θα αυξηθούν τα πρόστιμα για τους κατ’ επανάληψη εμπρηστές

Αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε πολίτες που εκτελούν εργασίες καύσης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, και ειδικά σε όσους το κάνουν κατ’ επανάληψη, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

«Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουμε 90 συλλήψεις για υπαίτιους πρόκλησης αγροτοδασικών πυρκαγιών στη χώρα. Δυστυχώς, οι 86 από αμέλεια και οι 4 από πρόθεση. Όμως, να εξηγήσω τι σημαίνει “από αμέλεια”: Αν πάει ο άλλος να καπνίσει το μελίσσι του, ενώ ξέρει ότι δεν πρέπει, μία, δύο, τρεις, τέσσερις-πέντε χρονιές, αυτό πλέον δεν πρόκειται κατά την άποψή μου για αμέλεια» διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δασών είναι πάρα πολύ σημαντικά, ωστόσο η κατάσβεση μιας μέσης πυρκαγιάς που χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα κοστίζει 300.000 με 400.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, «τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία βλέπω και τα οποία είναι σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται σε 200, 300, 500 ευρώ ή 1000 ευρώ, δεν μπορούν πλέον να υφίστανται».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctyc9aydrtq1)

«Ο τρόπος μας πάντα είναι διδακτικός και αγκαλιάζει τους πολίτες», ωστόσο το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να προστατευτεί έναντι αυτών που είναι κατά συρροή ασυνείδητοι», είπε.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος και τον βραχίονα της παρέμβασης του κράτους, προκειμένου να προστατεύσει πρώτα απ’ όλα ανθρώπινες ζωές αλλά και τις περιουσίες των πολιτών και τα δάση. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, λέγοντας ότι αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον όλων.

Για τον καύσωνα «Κλέων»

Αναφορικά με τον επερχόμενο καύσωνα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, με το πρώτο κύμα να έρχεται στα μέσα της εβδομάδας, και για αυτό αύριο στις 11 π.μ. το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο σε επίπεδο πυροπροστασίας όσο και για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Τέλος, σχετικά με την επάρκεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε εποχές όπου η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί πλέον σε κλιματική κρίση ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Έχουμε 89 εναέρια μέσα. Πιο πολλά από ό,τι στην αρχή της τετραετίας και σε όλα τα χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά, θα ήθελα να εξηγήσω ότι δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής αλλά της κλιματικής κρίσης όταν για παράδειγμα στον Καναδά μαίνονται 700 πυρκαγιές αυτή τη στιγμή. 380 είναι εκτός ελέγχου, και στα δύο άκρα της χώρας. Έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους 155 χιλιάδες άνθρωποι και δυστυχώς έχουν απανθρακωθεί 900 εκατομμύρια στρέμματα. Άρα, προφανώς είμαστε hotpspot στη Μεσόγειο» τόνισε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο προβλέπει τη διάθεση 1,9 δις ευρώ για την ανανέωση των εναέριων και επίγειων μέσων, θα τρέξει χωρίς καθυστερήσεις προκειμένου να ολοκληρώνονται άμεσα οι διαγωνισμοί.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctyc42fgr6bd)

Δημοφιλέστερα

To Top