Διεθνή

Βίλνιους: Πυρετός επαφών για τον Ερντογάν πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Συνάντηση με Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αφού νωρίτερα συνέδεσε το «πράσινο φως» της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 14 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλά χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οργάνωσε μια συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, αργά το απόγευμα. Διπλωματικές πηγές είπαν όμως ότι η συνάντηση αυτή διακόπηκε προκειμένου ο Ερντογάν να συζητήσει με τον Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.

Οι επαφές του Ερντογάν

 Τριμερή συνάντηση είχε, στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό της Σουδίας,  Ουλφ Κρίστερσον, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Η συνάντηση ανάμεσα στις τρεις πλευρές έγινε λίγο πριν απο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την Τρίτη και την Τετάρτη κι ενώ εντείνονται οι πιέσεις στην Άγκυρα για να άρει το βέτο ώστε να ξεκινήσει η διαδκασία ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία. 

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία διατρανώνει πως η Στοκχόλμη πληροί όλα τα κριτήρια, ωστόσο μέχρι και τουλάχιστον πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία επέμενε στις ενστάσεις της. 

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, ο Ερντογάν έχει θέσει κι έναν νέο συντελεστή  στη γεωπολιτική εξίσωση.  Ζητά να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της χώρας του στην ΕΕ για να συντελεστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. 

Οι Ευρωπαίοι, όμως, έσπευσαν να απαντήσουν ότι το ένα ζήτημα είναι άσχετο από το άλλο. 

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, τόνισε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Δημοφιλέστερα

To Top