Αθλητισμός

Διάκριση ή δικαίωμα; Πόσο δίκαιο είναι να συμμετέχουν trans γυναίκες σε αθλητικούς αγώνες

Η World Athletics (WA), το διοικητικό όργανο υπεύθυνο για τα αθλήματα στίβου και άλλες δρομικές διοργανώσεις, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι διεμφυλικές γυναίκες που έχουν περάσει την εφηβεία τους ως άνδρες, δεν μπορούν πλέον να αγωνίζονται σε γυναικεία αγωνίσματα διεθνών διοργανώσεων.

H Γαλλίδα δρομέας Halba Diouf και η Mboma, η αθλήτρια των 400 μέτρων, που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δεν θα έχουν πλέον την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες διοργανώσεις στίβου. Ο λόγος είναι η ταυτότητα φύλου τους. Οι δυο αυτές αθλήτριες αποτελούν μέρος μιας πληθώρας αθλητριών που έχουν κάνει ή κάνουν ήδη αλλαγή φύλου. Η συμμετοχή των γυναικών αυτών σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, στις ίδιες κατηγορίες με τις μη διεμφυλικές αθλήτριες, αποτελούσε πάντα και για πολλούς ένα ιδιαίτερο ζήτημα, τόσο για την εξασφάλιση δίκαιων για όλους πρακτικών, όσο και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων.


Halba_Diouf_1_n


Halba_Diouf_2


Halba_Diouf_3


Halba_Diouf_4

H Γαλλίδα δρομέας Halba Diouf δεν θα έχει πλέον την ευκαιρία να συμμετάσχει στις παγκόσμιες διοργανώσεις στίβου.

Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή την αντιπαράθεση, έγκειται στο αίσθημα δικαίου. Πολλοί θεωρούν ότι αγωνιστικά οι διεμφυλικές γυναίκες έχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα, λόγω της σωματοδομής τους, που παραμένει ανδρική και λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής τους μάζας. Αυτά τα γενετικά τους χαρακτηριστικά τις βάζουν, όπως πολύ πιστεύουν, σε μια πλεονεκτική θέση, έναντι των Cisgender γυναικών – δηλαδή αυτών που το γενετήσιο φύλο τους ταυτίζεται με την φυλετική ταυτότητά τους.

Αρκετές πολιτείες στην Αμερική έχουν απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες και κορίτσια να συμμετέχουν σε ομάδες που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους στο γυμνάσιο και το λύκειο, και δεκάδες παρόμοια νομοσχέδια βρίσκονται υπό εξέταση παγκοσμίως. Όλες ορμώμενες από τη σωματική απόδοση και το ανδρικό πλεονέκτημα που έχουν οι αθλήτριες σαν την Halba και την Mboma.


000_9MJ4EM

Η δρομέας της Ναμίμπια Christine Mboma κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα γυναικών στην Ζυρίχη τον Σεπτέμβριο του 2021. Φωτόγραφία: STEFAN WERMUTH / AFP / VISUAL HELLAS

Το ανδρικό πλεονέκτημα

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι γυναίκες αθλήτριες τρανσέξουαλ έχουν μια εκ γενετής υπεροχή; Σύμφωνα με τον Eric Vilain, γενετιστή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος ειδικεύεται στη βιολογία με βάση το φύλο, όχι. Πολύ λίγες έρευνες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τους τρανσέξουαλ αθλητές και όσες έχουν δημοσιευτεί δεν παρείχαν αρκετά αποτελέσματα ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές βασισμένες σε στοιχεία, λέει ο Vilain.


000_32C78NJ__1ΧΧ_

Η αθλήτρια Caster Semenya της Νότιας Αφρικής στον τελικό των 5.000 μέτρων για το 22ο Αφρικανικό πρωτάθλημα στο στάδιο Cote d’Or στο Saint Pierre, στις 9 Ιουνίου του 2022. Φωτογραφία: Fabien Dubessay / AFP / VISUAL HELLAS

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι η μυϊκή μάζα των τρανς γυναικών παραμένει υψηλή μετά τη μετάβαση, αλλά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης τους -της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα- ήταν συγκρίσιμα με εκείνα των cisgender γυναικών. Τα αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης διευκολύνουν τη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου στους μυς όταν είναι ενεργοί, και οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερη αιμοσφαιρίνη από τις γυναίκες, γεγονός που αυξάνει την αντοχή τους. Μια σπάνια μελέτη επιδόσεων σε τρανς αθλητές, του 2015 σε οκτώ γυναίκες, διαπίστωσε ότι οι χρόνοι των αγώνων τους επιβραδύνθηκαν μετά τη μετάβαση από αρσενικό σε θηλυκό, ενώ οι επιδόσεις τους σε σχέση με τους δρομείς που αντιστοιχούσαν στο ίδιο φύλο παρέμειναν οι ίδιες.

Δημοφιλέστερα

To Top