Ελλάδα

Καύσωνας Κλέων: Μέτρα προστασίας από τα 40αρια – Τηλεργασία, άδεια, ευέλικτο ωράριο

Σε επιφυλακή όλη η χώρα για τον «Κλέωνα» με τα μέτρα των Αρχών να αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως έχει επισημανθεί η κακοκαιρία αυτή είναι αποτέλεσμα ισχυρών θερμών αέριων μαζών προερχόμενες από την Αφρική και θα καλύψουν τις νότιες περιοχές της Μεσογείου. Ήδη από χθες και σύμφωνα με το meteo.gr υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην Ισπανία, στην Τυνησία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr ο υδράργυρος πλησίασε τους 40 βαθμούς στη Λάρισα, ενώ ξεπέρασε τους 39 βαθμούς στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Εύβοια. Για σήμερα, δεύτερη ημέρα του καύσωνα προβλέπεται ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας όπου κατά τόπους ο υδράργυρος θα φθάσει ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-40, στην Ήπειρο από 20 έως 38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 39-41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 37 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς.

Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων έχουν σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό που λαμβάνει μέτρα για τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ευέλικτο ωράριο εργασίας, αλλά και παύση εργασιών σε συγκεκριμένες ώρες. Ειδικότερα, για το Δημόσιο ορίζονται οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, ενώ σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών κάποια ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες μπορούν και να ακυρωθούν, λόγω του καύσωνα.

Διαβάστε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών:

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στην Χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023)», και σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγκύκλιων οδηγιών ισχύουν τα εξής:

Τηλεργασία

Παροχή τηλεργασίας:

«Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.». Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των υπαλλήλων τότε θα γίνεται χρήση άδειας.

Άδεια

«Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο (2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος».

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:
• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια

Δημοφιλέστερα

To Top