Διεθνή

Ρωσία: Έκρηξη σε εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στα Ουράλια – Νεκρός ένας εργάτης

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα σε εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στην περιοχή των Ουραλίων στη Ρωσία, ενώ η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε ότι το περιστατικό που σημειώθηκε δεν θέτει απειλή για την υγεία των κατοίκων στην περιοχή, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεύθυνση των εγκαταστάσεων ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε “αποσυμπίεση” κυλίνδρου που περιείχε εξαφθοριούχο απεμπλουτισμένο ουράνιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι φυσιολογικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις και την γύρω περιοχή.

Το εξαφθοριούχο ουράνιο είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Rosatom, στην οποία ανήκει ο σταθμός, διευκρίνισε ότι η απεμπλουτισμένη μορφή της ένωσης είναι λιγότερο ραδιενεργή από το φυσικό ουράνιο και δεν θέτει απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

“Δεν υπάρχει κανενός είδους κίνδυνος για τους κατοίκους της πόλης Νοβουράλσκ ή το προσωπικό των εγκαταστάσεων”, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής παραγωγής του σταθμού Γιούρι Μινέγεφ, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά.

Η Urals Electrochemical Combine δηλώνει ότι εμπλουτίζει ουράνιο για χρήση σε ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο.

Η Rosatom δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top