Οι κατατάξεις τροφίμων του TasteAtlas βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού του διεθνές μέσου, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των τοπικών πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες. Για τη λίστα «50 χειρότερα βαθμολογημένα πιάτα στον κόσμο» μέχρι τις 13 Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 336.885 αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 227.643 αναγνωρίστηκαν από το σύστημα ως νόμιμες.
Στη λιστά υπάρχει… μπόλικη εκπροσώπηση από Σκανδιναβία, Ρωσία, Αφρική, χώρες της Βαλτικής, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν φημίζεται για την κουζίνα του.
Ποίο είναι όμως αυτό το ελληνικό φαγητό που βρίσκεται στην 31η θέση ανάμεσα στα χειρότερα του κόσμου. Πρόκειται για την σοφεγάδα ή συμπεθεριό και θεωρείται το μπριάμ της Κρήτης.
«Με καταγωγή από την Κρήτη, η σοφεγάδα είναι ένα χορταστικό στιφάδο λαχανικών που μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε λαχανικά της εποχής. Συνήθως περιλαμβάνει κολοκυθάκια, πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, πράσα, ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για τη σοφεγάδα, και παρόλο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά και απολαμβάνεται συχνά ως νηστίσιμο πιάτο, ορισμένες εκδοχές μπορούν να περιλαμβάνουν θαλασσινά ή σαλιγκάρια.
Αυτό το χορταστικό στιφάδο λέγεται ότι χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα και παραδοσιακά παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία. Προαιρετικά, μπορεί επίσης να τελειώσει στο φούρνο. Το πιάτο απολαμβάνεται ως κύριο πιάτο και συνήθως συνοδεύεται από τραγανό ψωμί στο πλάι. Το τυρί φέτα ή μυζήθρα μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι ή να θρυμματιστεί πάνω στο πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.
Μάλιστα αναφορικά με την βαθμολογία, πιο… χαμηλά από το κρητικό πιάτο βρίσκεται το μουλιάζει σε αλατισμένο νερό, στη συνέχεια τηγανίζονται για περίπου 45 λεπτά και στραγγίζονται, ενώ τα φτερά αφαιρούνται με το χέρι. Το σνακ πωλείται σε πολυάριθμες γωνιές του δρόμου, φτιαγμένο με την προσθήκη κρασιού ή ψημένο με αλάτι, ενώ ορισμένα πολυτελή εστιατόρια φτιάχνουν τις δικές τους γκουρμέ εκδοχές του πιάτου.
Προσφέροντας μια μοναδική γεύση και άρωμα της Κολομβίας, οι πυθμένες των μυρμηγκιών μπορούν να γίνουν σοβαρά ακριβοί λόγω του γεγονότος ότι βγαίνουν από τις φωλιές τους μόνο για μία ή δύο ημέρες το χρόνο, κατά την περίοδο των βροχών. Η γεύση τους μοιάζει με το κέλυφος του φιστικιού, αλμυρή και τραγανή, και μερικές φορές συγκρίνονται επίσης με το χοιρινό φλοιό.
Τα μυρμήγκια είναι μεγάλα και πάντα θηλυκά, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, οπότε τα hormiga culonas δίνονται μερικές φορές ακόμη και ως γαμήλιο δώρο. Αν και πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαγητό, τα μυρμήγκια πιστεύεται ότι προλαμβάνουν την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βιταμίνη Β, καθιστώντας το ένα ασυνήθιστο, αλλά υγιεινό σνακ. από την Κολομβία (36η θέση).
Τι είναι αυτό; Είναι απλά… μυρμήγκια της περιοχής μεγάλα σε μέγεθος που αποτελούν παραδοσιακή λιχουδιά της περιοχής Σανταντέρ. Αν έχετε απορία πως τα φτιάχνουν, τα μουλιάζουν σε αλατισμένο νερό, στη συνέχεια τηγανίζονται για περίπου 45 λεπτά και στραγγίζονται, ενώ τα φτερά αφαιρούνται με το χέρι. Το σνακ πωλείται σε πολυάριθμες γωνιές του δρόμου, φτιαγμένο με την προσθήκη κρασιού ή ψημένο με αλάτι.