Οικονομία

Η σπάνια εμπειρία μιας παραδοσιακής ταβέρνας χωρίς ρεύμα στην Κρήτη

Σε ένα χωριό 22 χλμ. από το Ηράκλειο, στο Κυπαρίσσι, βρίσκεται η ταβέρνα του Γιάννη Σωμαράκη. Μια ιδιαίτερη ταβέρνα, βγαλμένη από άλλη εποχή, ατμοσφαιρική, που προσφέρει στους επισκέπτες ντόπιες νοστιμιές μαγειρεμένες στο υγραέριο. Το ρεύμα εδώ απουσιάζει και ο χώρος φωτίζεται μόνο με κεριά, Ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, με αυθεντικές κρητικές γεύσεις και ντόπιο κρασί.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Ο Γιάννης σπούδασε τουριστικά και για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε σε ξενοδοχεία. Ομως κάτι δεν τον γέμιζε στον χώρο, οπότε αποφάσισε να μάθει ξένες γλώσσες. Πώς; Ταξιδεύοντας και δουλεύοντας στο εξωτερικό. Πήγε πρώτα στην Αγγλία και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου μάλιστα έμεινε περίπου 3 χρόνια. Εκεί εργάστηκε σε έναν μεγάλο όμιλο που πρόσφερε «άρτο και… θεάματα». Δουλεύοντας στην κουζίνα ενός μεγάλου εστιατορίου στη Γερμανία, παρατήρησε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Αυτό που δεν του άρεσε, όπως μας είπε, ήταν ο τρόπος που ξεχώριζαν τους πιο πλούσιους πελάτες από τους άλλους. Για εκείνον όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Επιστρέφοντας πίσω στην Κρήτη – γιατί το κλίμα της Γερμανίας και κυρίως οι άνθρωποι δεν τον σήκωνε- αποφάσισε να ανοίξει το δικό του μαγαζί, όπως εκείνος το ονειρευόταν, με βάση την προσωπική του κοσμοθεωρία την οποία μπορεί να σας αναλύσει εκτενώς αν βρεθείτε εκεί! Όταν ξεκινούσε το project, τόσο οι δικοί του όσο και οι χωριανοί του το αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό. Ωστόσο, επειδή η ιδέα ήταν πολύ πρωτότυπη, γρήγορα έφερε κόσμο αρχικά από το Ηράκλειο, έπειτα από όλη την Κρήτη και στη συνέχεια από όλη την Ελλάδα.

Ταβέρνα, όπως παλιά
Όπως μας είπε, «πάντα είχα στο νου μου την ιδέα να αναβιώσω την παλιά εποχή». Έτσι, έκανε κάποιες μικρο-αλλαγές -για ζητήματα πρακτικότητας και ασφαλείας- στο σπίτι του παππού του και το μετέτρεψε σε μια μικρή ταβέρνα, που λειτουργεί υπό το φως των κεριών. Δεν υπάρχει κατάλογος εδώ. Όλοι τρώνε τα ίδια πράγματα -ό,τι ετοιμάζεται στην κουζίνα τη συγκεκριμένη μέρα- ενώ μπορούν να επιλέξουν το κρασί τους από τα 12 διαφορετικά βαρέλια που υπάρχουν στον χώρο. Το μενού κοστίζει 20 ευρώ για όλους, ανεξαιρέτως. «Είτε έρθει ένας φοιτητής είτε ένας μεγαλογιατρός, θα πληρώσουν το ίδιο». Για να έρθει κάποιος να φάει, πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει τραπέζι, καθώς ο χώρος είναι πολύ μικρός -χωράει το πολύ 45 άτομα- ενώ παράλληλα ο στόχος είναι να μην πετιέται τίποτα.

Τι θα φάτε στην ταβέρνα του Γιάννη
Ο πατέρας του, στα 93 του χρόνια, κάθεται καθημερινά από νωρίς στην κουζίνα, καθαρίζει και κόβει τις πατάτες που θα τηγανιστούν για να συνοδεύσουν τα πιάτα. Άλλωστε το μαγαζί φημίζεται για τις φρέσκες χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες του.

Άλλα πιάτα; Κάθε μέρα υπάρχουν τουλάχιστον 2 μαγειρευτά κρεατικά (μοσχάρι, κοτόπουλο ή χοιρινό) αλλά και σαλάτες και συνοδευτικά: ντάκος, παντζάρια, χόρτα, τζατζίκι. Άλλες επιλογές; Το γαμοπίλαφο και η κοκκινιστή κατσίκα με χοντρά μακαρόνια.
Στο τέλος του γεύματος προσφέρεται ρακή και γλυκάκι.

Το θέατρο των Αγρών
Τώρα το καλοκαίρι το μαγαζί «μετακομίζει» σε εξωτερικό χώρο, στο θέατρο των Αγρών, που έχει κτίσει κυριολεκτικά με τα χέρια του ο Γιάννης Σωμαράκης. Εδώ πραγματοποιούνται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις αλλά και διάφορες εκδηλώσεις. Ο ίδιος είναι και μουσικός και ηθοποιός και παρουσιάζει στο Θέατρο και δικές του παραστάσεις μαζί με την ομάδα του. Ωστόσο, στον χώρο φιλοξενούνται και άλλες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις με συμμετοχή γνωστών ονομάτων (Μάλαμας, Ιωαννίδης κλπ.)

Δημοφιλέστερα

To Top