Ελλάδα

Δικηγόροι σε Φλωρίδη: Σε οριακό σημείο η κατάσταση στην Δικαιοσύνη – Απαιτούνται δραστικές αποφάσεις

«Καυτά» θέματα που απασχολούν πανελλαδικά το δικηγορικό κόσμο τέθηκαν στο τραπέζι της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα στην Κατερίνη, με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η πρώτη θεσμική συνάντηση των δικηγόρων με τον κ. Φλωρίδη ήταν σε θετικό κλίμα.

Από την πλευρά των δικηγόρων επισημάνθηκε ότι «η κατάσταση στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στη δικηγορία έχει φθάσει σε οριακό σημείο και επιβάλλεται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών αποφάσεων».

«Η ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί πρόταγμα» επισήμανε η συντονιστική και προσέθεσε ότι πρέπει να αναζητηθούν άμεσες λύσεις ως προς την κρατούσα κατάσταση στα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά γραφεία, η οποία «παραπέμπει σε συνθήκες τριτοκοσμικών χωρών και δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν».

Από την πλευρά του ο κ. Φλωρίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συντονιστικής «άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του δικηγορικού σώματος, παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής του στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, της μεταφοράς ύλης από τα δικαστήρια, τον νέο δικαστικό χάρτη και θα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης για την οριστικοποίηση των σχετικών αποφάσεων».


karditsa_-syntonistik_i_20_7_23

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας αναφέρει:

«Η συντονιστική επιτροπή, με αφορμή την πρώτη παρουσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης σε συνεδρίαση θεσμικού οργάνου του δικηγορικού σώματος, έθεσε σε γνώση του τις διαχρονικές θέσεις του δικηγορικού σώματος και τις πάγιες διεκδικήσεις του.

Η κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη και στη δικηγορία έχει φθάσει σε οριακό σημείο και επιβάλλεται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών αποφάσεων. Ειδικότερα:

1. Η ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί πρόταγμα για κάθε δημοκρατική πολιτεία και αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική διασφάλιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που παρατηρούνται, να βελτιωθούν δικονομικές ρυθμίσεις ιδίως ως προς νέα τακτική, να υπάρξει ουσιαστική επιθεώρηση των δικαστηρίων και να γίνουν άμεσα προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.

2. Η ορθή άσκηση του λειτουργήματος του δικηγόρου προϋποθέτει την ανεξαρτησία του δικηγόρου και την προάσπιση της αξιοπρέπειάς του. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της διεύρυνσης του έργου του.

Δημοφιλέστερα

To Top