Ελλάδα

Άγιον Όρος: Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το οδοιπορικό του Euronews στο «Περιβόλι της Παναγιάς»

Ουρανούπολη – ξημερώματα… Η «Αγία Άννα» …συνεπής στην ώρα της …για το πρώτο ταξίδι της μέρας προς τη Δάφνη…Εκατοντάδες προσκυνητές, συρρέουν καθημερινά προς στον ιερόν τουτον τόπον: Το Αγιο Όρος… ανάμεσα τους κι εμείς…και το οδοιπορικό μας αρχίζει…

Μια ωδή στην Αγιορειτικη φύση, στα επιβλητικά Μοναστήρια, στις σκήτες και τα κελιά, στις σπηλιές, τις καλύβες και τα απόκρημνα ησυχαστήρια, με σεβασμό και διακριτικότητα στους κανόνες της μοναστικής ζωής. 


agio_oros_1


agio_oros_2

Ο Άθως, νεφοσκεπής και δυσπροσιτος, ιερός και μεγαλοπρεπής, αποτελεί -για 11 και πλέον -αιώνες τον Φάρο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, το λίκνο του κοινοβιακού και ασκητικού μοναχισμού. Γιος του Ουρανού και της Γαίας- στη μάχη των Θεών και Γιγάντων- έριξε τον πελώριο βράχο κατά του Ποσειδωνα και ρίζωσε στην άκρη της Χαλκιδικής, παίρνοντας έτσι τ’ όνομα του.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu71qf8pxohd)

Η θέα της Σιμωνόπετρας σε καθηλώνει. Στέκεται αγέρωχη κι επιβλητική, στην κορυφή του γρανιτένιου βράχου-300 μέτρα πάνω απο τη θάλασσα, ένα απο τα τολμηρότερα οικοδομήματα της βυζαντινής μηχανικής. 


petra

 
Αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού, οφείλει την ίδρυση της τον 13 αιώνα, στον Όσιο Σίμωνα, ο οποίος ασκήτεψε πρώτα σε μια σπηλιά, λίγα μέτρα μακριά απο το σημερινό μοναστήρι.

Ο Όσιος Σίμων, είδε σε όραμα την Παναγία να του ζητεί να χτίσει τη Μονή πάνω στον βράχο και σύμφωνα με τον κτήτορα της θα κινδύνευε απο πυρκαγιές αλλά ποτέ απο σεισμό.

Σε συναρπάζει με τη μοναδική και περίτεχνη αρχιτεκτονική της και παρά τις πολλές καταστροφικές πυρκαγιές που την πλήγωσαν τους περασμένους αιώνες, είναι σήμερα, ίσως, η πιο εντυπωσιακή Μονη της Αθωνικης πολιτείας.

Και τα ψαλτικά ακούσματα στη Σιμωνόπετρα, ειναι μοναδικο βιωμα ζωης. Η αδελφότητα των 65 μοναχών, υπό τον ηγούμενο Ελισαίο, γνωρίζει ιδιαίτερη πνευματική άνθηση και πρωτοστατεί -αξιοποιώντας την τεχνολογία αιχμής κάθε εποχής-στη διαιώνιση των ιστορικών κειμηλίων και των βυζαντινών παραδόσεων όχι μόνο της Μονής αλλά και πολλών άλλων θησαυρων του Αγίου Όρους.

Φύλακας-Άγγελος της ιστορίας και του πολιτισμικού πλούτου της Μονής, ο Πατέρας Ιουστινος-ο διορατικός Γέροντας με τη σύγχρονη σκέψη- που αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στις μελλοντικές γεννιές.

Η Βιβλιοθήκη, πλούσια και οργανωμένη, διαθέτει σήμερα περί τις 65.000 τίτλους βιβλίων, εκατοντάδες ιστορικά χειρόγραφα ελληνικά, τουρκικά και ρουμανικά …ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται και οι ειδικες εκδόσεις της Μονής. Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε επιστήμονες,φοιτητές,μελετητές και προσκυνητές. Μετά απο δυο ημέρες θερμής φιλοξενίας κατηφορίζουμε για τον αρσανά της Σιμωνόπετρας …


arsanas

Aναμένοντας την «Αγία Άννα» για το επόμενο προσκύνημα, γινόμαστε μάρτυρες μιας αλλης εποχης. Οι μοναχοί δεν είναι μόνον μαχητές του πνευματος, είναι και μαχητές επιβίωσης. Οι δυσκολίες της ζωής δοκιμάζουν τις αντοχές και σφυρηλατούν τον χαρακτήρα. Τα μουλάρια υπάκουα και υπομονετικά,παραμένουν το μοναδικό μέσο μεταφοράς για τις δυσπρόσιτες καλύβες και τ’ αυτοσχέδια ησυχαστήρια…

Η πορεία μας συνεχίζεται προς τη νότια πλευρά του Αθωνα, στις σκήτες και τα κελιά της Αθωνικής ερήμου. Παραπλέοντας τη Σκήτη της Αγίας Ανννας, με τα σχεδόν 2.000 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή, αντικρίζουμε με δέος τις κατακόρυφες, δύσβατες και αποκρημνες πλαγιές της λεγόμενης ερήμου του Αγίου Όρους.

Δημοφιλέστερα

To Top