Διεθνή

Qatargate: Ο διώκτης της Καϊλή, Μισέλ Κλεζ κατηγορείται για διαφθορά από την λιβυκή κυβέρνηση

H λιβυκή κυβέρνηση κατηγορεί για «διαφθορά» και «πολιτικά κίνητρα» τον εισαγγελέα που «ξεσκέπασε» το Qatargate, Μισέλ Κλεζ.

Όπως τονίζει η ιστοδελίδα brusselsmorning, ο εισαγγελέας που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την υπόθεση του Qatargate λόγω σύγκρουσης συμφερόντων με την ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από το κράτος της Λιβύης. Την ίδια ώρα, η Αρχή Επενδύσεων της Λιβύης έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του πρίγκιπα Λοράν του Βελγίου -αδελφού του βασιλιά- σύμφωνα με τον Louis Colart της Le Soir.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι της Libyan Investment Authority (LIA), ενός λιβυκού κρατικού επενδυτικού ταμείου, προχωρούν σε μια σημαντική δικαστική ενέργεια για να διεκδικήσουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία κατασχέθηκαν από τις βελγικές Αρχές με «διακίνηση επιρροής», «εκβιασμό» και «απάτη», όπως υποστηρίζουν.

Το λιβυκό κρατικό επενδυτικό ταμείο κατηγορεί τώρα τον πρίγκιπα ότι προσπαθεί να παρέμβει στη νομική διαδικασία που ξεκίνησε το 2015. Η έρευνα για «ξέπλυμα» και «απιστία», η οποία εκκρεμεί ακόμη, είχε ανατεθεί στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ. Η δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν τα κεφάλαια που κατατέθηκαν στο Βέλγιο από το πρώην καθεστώς ήταν εγκληματικής προέλευσης, ενδιαφέρεται επίσης για την αποδέσμευση περισσότερων από 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τόκους που προέκυψαν από αυτά τα δεσμευμένα κεφάλαια το 2012 και το 2017. Αυτή η αποδέσμευση των τόκων από τη βελγική οικονομική διοίκηση θεωρήθηκε μη συμμορφούμενη από τον ΟΗΕ το 2018, υπεύθυνο για τη δέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, τον Οκτώβριο του 2017, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ προέβη σε ποινική κατάσχεση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν στη Libyan Investment Authority στην τράπεζα Euroclear, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Τα χρήματα είχαν δεσμευτεί εκεί λόγω των διεθνών κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του καθεστώτος του πρώην αρχηγού του λιβυκού κράτους Μουαμάρ Καντάφι. Παρ’ όλα αυτά, το 2012, η LIA κατάφερε να επιτύχει την αποδέσμευση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τους λογαριασμούς αυτούς.

Η λιβυκή κυβέρνηση άσκησε έντονη κριτική στη βελγική ενέργεια και υποσχέθηκε να ανακτήσει τα κατασχεθέντα κεφάλαια. Ο πρόεδρος της LIA, Ali Mahmoud Hassan-Mohamed, δήλωσε στον λιβυκό Τύπο ότι έγιναν στόχος της βελγικής κυβέρνησης.

Η ιστοδελίδα brusselsmorning μίλησε με πηγή εντός της λιβυκής κυβέρνησης η οποία κατηγορεί ευθέως τη βελγική κυβέρνηση για «κλοπή» και «μαφιόζικη» τακτική που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πολιτικοποίηση της υπόθεσης για την κατάσχεση των κεφαλαίων.

Δημοφιλέστερα

To Top