Οικονομία

Νευρικότητα στη Wall Street προκάλεσαν οι δηλώσεις Πάουελ – 13η μέρα κερδών για τον Dow

Ο αντίκτυπος της απόφασης της Fed και κυρίως των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ επηρέασαν το κλίμα στην αγορά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στη Wall Street, φέρνοντας συνεχείς αυξομειώσεις στους δείκτες. Τελικά έκλεισαν με μεικτά πρόσημα με τον Dow να είναι ο μόνος κερδισμένος.

Συγκεκριμένα ο Dow σημείωσε άνοδο ύψους 0,24% στις 35.520 μονάδες, αν και από νωρίς ακολουθούσε μετριοπαθή ανοδική πορεία συμπληρώνοντας έτσι την 13η ημέρα με κέρδη. Πρόκειται για εντυπωσιακή επίδοση που η αγορά έχει να δει από τον Ιανουάριο του 1987.

Πάντως, αν ο δείκτης αντέξει και την Πέμπτη, με 14 κερδοφόρες συνεδριάσεις, θα πετύχει το απόλυτο ρεκόρ που κρατά από τον Ιούνιο του 1897!

Στον αντίποδα, S&P 500 και Nasdaq πέρασαν πρόσκαιρα σε θετικό έδαφος, καθώς ο Τζερόμ Πάουελ άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μειωθούν τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση, το Σεπτέμβριο, όμως οι συνεχείς αναφορές του και στις πιθανότητες νέας σύσφιγξης μέχρι τα τέλη της χρονιάς, τους επανέφεραν στο «κόκκινο». Τελικά ο S&P 500 έκλεισε με ελαφρά κάμψη ύψους 0,02% στις 4.566 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,12% στις 14.127 μονάδες.

Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει ότι η FOMC θα εγκρίνει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που ανεβάζει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και πάνω από 22 χρόνια. Όμως, εξαρχής το μεγάλο ζητούμενο ήταν το τοπίο της επόμενης ημέρας και τα επικείμενα βήματα της.

Το ανακοινωθέν ήταν αόριστο, όμως ο Τζερόμ Πάουελ δεν απογοήτευσε την αγορά, κάνοντας συνεχείς αναφορές στο θέμα, μέσα και από τον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχτηκε.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως είναι σαφώς πιθανό να υπάρξει μια νέα αύξηση το Σεπτέμβριο, εφόσον αυτό απαιτήσουν τα στοιχεία, όμως άφησε εξίσου πιθανό το ενδεχόμενο μιας παύσης. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά ανά κάθε συμβούλιο.

Το επόμενο ραντεβού της Fed είναι στις 20 Σεπτεμβρίου και αφού έχουν μεσολαβήσει τα στοιχεία δύο ακόμη μηνών.

Πάντως, πολλοί αναλυτές σε δηλώσεις τους την τελευταία ώρα επιμένουν πως η σημερινή αύξηση ήταν και η τελευταία, δεδομένης και της καθοδικής τροχιάς του πληθωρισμού. «Κατά τη γνώμη μου ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων ολοκληρώθηκε και η Fed θα τηρήσει στάση αναμονής για το υπόλοιπο της χρονιάς» σχολίασε ο Ρατζίβ Σάρμα της Key Private Bank.

Αντιστοίχως αναλυτής της Goldman Sachs εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός για το αν ο ανοδικός κύκλος ολοκληρώνεται, αν αναμονή των επόμενων πληθωριστικών στοιχείων.

Πάντως, η αγορά ομολόγων φάνηκε να πιστεύει το σενάριο της παύσης, με τις αποδόσεις να κινούνται καθοδικά. Η απόδοση του 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες στο 3,869% ενώ του 2ετούς υποχώρησαν στο 4,847%.

Σε επίπεδο μετοχών, η Alphabet ήταν από τις κερδισμένες με άλμα άνω του 6% καθώς η αγορά ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε και το ίδιο ισχύει για τη Boeing, που κέρδισε επίσης περίπου 6%.

Δημοφιλέστερα

To Top