Ελλάδα

Τζο Λιούις: Ο «μποξέρ» και «αόρατος» ιδιοκτήτης της Τότεναμ που έπεσε νοκ-άουτ

Την ημέρα που ο Τζο Λιούις πήρε την απόφαση να παρατήσει το σχολείο του, οι συμμαθητές του μάλλον τον θεώρησαν «τυχερό», αφού θα άφηνε πίσω του διαβάσματα, τεστ, μαθήματα και εξετάσεις.

Ήταν φθινόπωρο του 1952 όταν ο 15χρονος τότε Τζο Λιούις, αποφάσισε να ασχοληθεί με το επιχειρείν, ξεκινώντας από τα χαμηλά στην οικογενειακή επιχείρηση κέτερινγκ του πατέρα του. Ο πιτσιρικάς που μεγάλωσε σε ένα σπίτι που βρισκόταν πάνω από μια παμπ στο Μπόου, ένα προάστιο του Λονδίνου έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά.

Μετά από έξι δεκαετίες ο «μποξέρ» όπως τον αποκαλούν λόγω της συνωνυμίας του με τον μυθικό πυγμάχο Τζο Λιούις είναι το μεγάλο αφεντικό της ENIC και ο «αόρατος» πρόεδρος της Τότεναμ. Η περιουσία του σύμφωνα λίστα των Sunday Times ανέρχεται σε 5.950.000.000 ευρώ για την φετινή χρονιά, αλλά τις τελευταίες ώρες αντιμετωπίζει 19 συνολικά κατηγορίες από τις Αμερικανικές αρχές.

Ο ίδιος αρνείται μέσω των ακριβοπληρωμένων συνηγόρων του τις κατηγορίες, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν «κακοσχεδιασμένες», την ίδια στιγμή που ο Λιούις ο οποίος απεχθάνεται την δημοσιότητα, βλέπει το όνομά του να «παίζει» στα κορυφαία ειδησεογραφικά μέσα του πλανήτη. Κι αυτό δεν του άρεσε ποτέ.

Από τις παμπ στην «Μαύρη Τετάρτη»

Του άρεσε όμως το επιχειρείν, ήταν δαιμονικά έξυπνος όπως λένε άνθρωποι που τον έχουν συναναστραφεί και πολύ γρήγορα άρχισε να δείχνει τις ικανότητες του στην περιοχή του Γουέστ Εντ. Εκεί όπου ο πατέρας του είχε στήσει την επιχείρηση κέτερινγκ με την επωνυμία Tavistock Banqueting, της οποίας πολύ γρήγορα ανέλαβε τα ηνία. Επέκτεινε τις δραστηριότητες της εταιρίας που είχε παμπ πουλώντας πολυτελή brands στους Αμερικανούς τουρίστες που κατέκλυζαν την περιοχή, ενώ απέκτησε το γνωστό κλαμπ Hanover Grand.

 

Όταν αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 να πουλήσει την επιχείρηση κατάφερε να πάρει περίπου 30.000.000 σημερινά ευρώ, τα οποία τον έχρισαν εκατομμυριούχο.  Την ίδια περίοδο έκανε δύο κινήσεις που αποδείχτηκαν αποφασιστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του. Έγινε φορολογικός κάτοικος στις Μπαχάμες και μπήκε στο παιχνίδι της συναλλαγής νομισμάτων στο χρηματιστήριο με την Tavistock Group, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αυτά του χάρισαν και το παρατσούκλι «boxer» το οποίο δικαίωσε απόλυτα στις 16 Νοεμβρίου του 1992, όταν πόνταρε στην κατάρρευση της Βρετανικής λίρας. Εκείνη την ημέρα που ονομάστηκε «Μαύρη Τετάρτη» η Βρετανία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) μετά τον καταποντισμό της λίρας.  Ο Λιούις που είχε ποντάρει μαζί με τον Τζορτζ Σόρος στην κατάρρευση του νομίσματος της Αγγλίας κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ το αυτί του δεν ίδρωσε καθόλου από τις επικρίσεις που δέχθηκε.

Κάτω από την ομπρέλα του Tavistock Group υπάρχουν 200 εταιρίες σε πάνω από 15 χώρες του κόσμου με διαφορετικά αντικείμενα, ενώ κατέχει ποσοστό 26,85% στην εταιρία Michells & Butlers που διαχειρίζεται 1784 μπαρ, εστιατόρια και παμπ στην Μεγάλη Βρετανία.

Το ρεκόρ της τέχνης και οι κατηγορίες

Είναι ιδιοκτήτης πολυτελών resort και ο ισχυρός άνδρας της Τότεναμ μέσω της ENIC ενώ θεωρείται ένας πολύ καλός συλλέκτης έργων τέχνης που υπογράφουν κορυφαίοι καλλιτέχνες.  Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ανρί Ματίς, ο Φράνσις Μπέικον και ο Λούσιαν Φρόιντ, ενώ πέρυσι ο Τζο Λιούις έθεσε ψηλά τον πήχη.

Ο πίνακας «Portrait of an artist (Pool with two figures)» του Ντέιβιντ Χόκνι πουλήθηκε σχεδόν 85.000.000 ευρώ και είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοπρασία για έργο εν ζωή καλλιτέχνη.

Δημοφιλέστερα

To Top