Οικονομία

Έμεινε από… καύσιμα το ράλι στη Wall Street – Στο «κόκκινο» όλοι οι δείκτες

Δεν επετεύχθη το ιστορικό ρεκόρ των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για το δείκτη Dow Jones, καθώς οι ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών άλλαξαν τις τελευταίες ώρες τα πρόσημα στους δείκτες της Wall Street, με αποτέλεσμα η αγορά να «κλείσει» σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε κατά 237 μονάδες ή 0,67% στις 35.282 μονάδες, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ανέβαινε πάνω από 100 μονάδες.

Αν μετά τις 13 συνεχόμενες ημέρες κερδών είχε καταφέρει να «κλείσει» και σήμερα θετικά θα ήταν ένα ρεκόρ που έχει να δει η αγορά από το 1897!

Αναλόγως και οι έτεροι δείκτες έχασαν έδαφος με αποτέλεσμα ο S&P 500 να διαμορφωθεί στις 4.537 μονάδες μειωμένος κατά 0,64% και ο Nasdaq να περιοριστεί κατά 0,55% στις 14.050 μονάδες.

Σχολιάζοντας το καθοδικό «γύρισμα» στους δείκτες ο Τζόναθαν Κρίνσκι της BTIG, μιλώντας στο CNBC υποστήριξε πως η αγορά δείχνει σημάδια κόπωσης.

Η αλλαγή κλίματος ήρθε δε, παρά τα θετικά στοιχεία από το αμερικανικό ΑΕΠ που ενισχύθηκε κατά 2,4% το δεύτερο τρίμηνο υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 2%. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν οι αντοχές της οικονομίας παρά τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια, αλλά απομακρύνεται και ο χειρότερος φόβος μιας ύφεσης.

Θυμίζουμε πως χθες η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ακόμη μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το νέο επιτοκιακό να διαμορφωθεί στο 5,25% με 5,50%. Όμως, ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις αμέσως επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας από το Σεπτέμβριο, δηλώνοντας πως είναι πιθανό ακόμη και το σενάριο της παύσης.

Οι περισσότεροι αναλυτές, εξάλλου, φαίνεται να συμφωνούν με το σενάριο αυτό εκτιμώντας πως το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων είναι κοντά. «Νομίζω πως υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να αποδειχτεί πως αυτή ήταν η τελευταία αύξηση. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε» σχολίασε στο CNBC ο Γκρέγκορι Φαρανέλο της AmeriVet Securities, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως και η πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου η ροή των στοιχείων συνεχίζεται με τις επιδόσεις να παραμένουν σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Σύμφωνα με την Refinitiv, η σεζόν βρίσκεται περίπου στο μισό με το 44% των επιχειρήσεων του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Από αυτές, το 78% έχει κινηθεί άνω των προσδοκιών.

Ανάμεσα στις τελευταίες ήταν και η Meta Platforms, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα και η μετοχή της να κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό περίπου 5%. Αναλόγως μεγάλα κέρδη περίπου κατά 8% κατέγραψε η μετοχή της Royal Caribbean, η οποία όχι μόνο ανακοίνωσε άλμα εσόδων και κερδών, αλλά εξέδωσε και μια επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα συνολικά κέρδη της για τη χρονιά. Μια εξέλιξη που συμπαρέσυρε ανοδικά και τις μετοχές των έτερων κορυφαίων εταιρειών κρουαζιέρας όπως η Carnival και η Norwegian Cruise Line.

Στις κερδισμένες της ημέρας ήταν επίσης η μετοχή της McDonalds, της Comcast και της κινηματογραφικής IMAX.

Στον αντίποδα μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν λόγω των απογοητευτικών επιδόσεων τους για το τρίμηνο οι μετοχές της Honeywell, επηρεάζοντας την επίδοση του Dow, όπως επίσης της Chipotle, της αεροπορικής Southwest Airlines, της αμυντικής L3Harris Technologies, της ασφαλιστικής Willis Towers Watson και της ενεργειακής Sunnova Energy. Μάλιστα, η μετοχή του online κολοσσού του eBay, για τον ίδιο λόγο, έκανε «βουτιά» άνω του 10%.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top