Οικονομία

Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

Ελπίζουμε όχι και… καμένοι μ’ αυτά που συμβαίνουν αλλά τι να πει κανείς, ας ευχηθούμε να περιοριστεί το κακό.

Τουρισμός

-Επανέρχομαι στο θέμα της φετινής τουριστικής σεζόν επειδή ενδιαφέρει τη μισή Ελλάδα. Ναι, είναι σαφές ότι η περυσινή ορμή του τουριστικού ρεύματος δεν υπάρχει φέτος και οι ταξιδιώτες δεν ξοδεύουν τόσα όσα πέρυσι, πρώτον γιατί το 2022 ήταν η μετά Covid χρονιά και υπήρχε χρήμα μαζεμένο και όρεξη να το ξοδεύεις, δεύτερον γιατί το καλοκαίρι 2023 το διαδέχεται ένας δύσκολος χειμώνας πληθωριστικής έκρηξης και ακρίβειας σ’ όλη τη Δύση και τρίτον γιατί εμείς οι Έλληνες το… παραξηλώσαμε στις τιμές των ξενοδοχείων, στα ακτοπλοϊκά, στις ταβέρνες.

Τα νούμερα;

-Κι όμως, αν εξαιρέσεις τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που τα νούμερα των αφίξεων από αέρος κυρίως είναι λίγο πιο κάτω, αλλά και των κρατήσεων σε βίλες κ.λπ. όλα τα άλλα μεγέθη είναι στη θέση τους. Ο τουρισμός είναι στα επίπεδα 2019, αλλά και 2022, εκτός αν όλα τα στατιστικά… μας κοροϊδεύουν. Μένει να επιβεβαιωθούν και τα τελικά του Ιουλίου και θα σας ενημερώσω.

Θεσμοί: Επανατιμολογήστε τις συναλλαγές Frontier II και Sunrise 3

-Αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά η συζήτηση για τον Ηρακλή ΙΙΙ. Οι πληροφορίες είναι ότι οι θεσμοί ζήτησαν να γίνει επανατιμολόγηση στα χαρτοφυλάκια Frontier II (Εθνική Τράπεζα) και Sunrise 3 (Τράπεζα Πειραιώς) για τα οποία οι σχετικές εγκρίσεις είχαν δοθεί εδώ και καιρό. Ο SSM -μου λένε – ότι ενοχλήθηκε από την καθυστέρηση, καθώς είχε ανάψει πράσινο φως για τις δυο τιτλοποιήσεις από τον Ιανουάριο, ενώ πίσω από την εντολή για την επανατιμολόγηση των δυο συναλλαγών φαίνεται ότι κρύβεται η μουρμούρα της DG Comp.

Έτοιμη ανά πάσα στιγμή η Alpha Bank για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

-Το συμπέρασμα της στήλης από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Alpha Bank είναι ότι η τράπεζα έχει κάνει την προεργασία και είναι προετοιμασμένη -εφόσον φυσικά κυβέρνηση και ΤΧΣ αποφασίσουν να πατήσουν το κουμπί- να διαθέσει σε διεθνείς επενδυτές τις μετοχές του Ταμείου. «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο, σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές» είπε ο CEO της τράπεζας Β. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά».

Εκπλήξεις ετοιμάζει η Μυτιληναίος

-Εκπλήξεις φαίνεται πως ετοιμάζει στους μετόχους ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, όπου μίλησε για νέα εξαγορά στον κλάδο του αλουμινίου και στρατηγικής φύσεως συμφωνία που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Επίσης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του 2023 θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Νέα προσφυγή Ηλιόπουλου κατά Τρ. Πειραιώς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δημοφιλέστερα

To Top