Διεθνή

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Η ΕΕ καταδικάζει τις συλλήψεις υπουργών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε χθες Δευτέρα τη σύλληψη από τη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα στον Νίγηρα τεσσάρων υπουργών της ανατραπείσας κυβέρνησης κι απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Η ΕΕ καταγγέλλει τη συνέχιση των συλλήψεων υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ από τους πραξικοπηματίες στον Νίγηρα», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Καλούμε να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα», πρόσθεσε.

Η παράταξη του ανατραπέντα προέδρου Μπαζούμ προειδοποίησε πως το κράτος της δυτικής Αφρικής οδεύει να μετατραπεί σε «δικτατορικό και ολοκληρωτικό καθεστώς».

Το Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό στον Νίγηρα (PNDS) κατήγγειλε τις «καταχρηστικές συλλήψεις» τεσσάρων υπουργών –Εσωτερικών, Πετρελαίου, Μεταλλείων/Ορυχείων και Μεταφορών–, πρώην υπουργού και του ηγέτη του κόμματος με δελτίο Τύπου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγές προσκείμενες στην προεδρία έκαναν εξάλλου λόγο περί σύλληψης του υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Συνολικά, κατά το PNDS, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 180 μέλη του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, χώρα που χαρακτήριζε ως την περασμένη εβδομάδα παράγοντα σταθερότητας στην αποσταθεροποιημένη περιοχή του Σαχέλ. Ανακοίνωσε πως αναστέλλει την οικονομική βοήθεια στη Νιαμέ και πως ενδέχεται να προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο κ. Μπαζούμ, σύμμαχος της Δύσης, η ανάληψη της εξουσίας από τον οποίο πριν από δυο χρόνια και πλέον ήταν η πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον Νίγηρα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από τον στρατό.

Ο Νίγηρας συγκαταλέγεται στα φτωχότερα κράτη του κόσμου, παρά τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου που διαθέτει.

Αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, η χώρα αυτή είναι η τρίτη στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020, μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top