Οικονομία

Το Line στα Πετράλωνα αναδείχθηκε το καλύτερο νέο κοκτέιλ-μπαρ στον κόσμο

Στην Αγαθοδαίμονος 37 και Ορέστου 1, υπάρχει μια μικρή πράσινη πόρτα που από πίσω της κρύβει μια μικρή πράσινη κουρτίνα, που από πίσω της κρύβεται το όραμα και η σκληρή δουλειά των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη (οι δύο πρώτοι γνωστοί για τη δημιουργία του The Clumsies bar) και Δημήτρη Νταφόπουλου. Οι τρεις σωματοφύλακες του αθηναϊκού νυχτερινού ευ ζην, εναποθέτουν στο δημιούργημά τους, το Line Athens, όλες τις γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές που έχουν προσκομίσει από τα προσωπικά τους project, συστήνοντάς μας το cooleness των ελληνικών τοπικών προϊόντων.

Το Line στα Πετράλωνα αναδείχθηκε το καλύτερο νέο κοκτέιλ-μπαρ στον κόσμο
Το Line στα Πετράλωνα αναδείχθηκε το καλύτερο νέο κοκτέιλ-μπαρ στον κόσμο
Το Line στα Πετράλωνα αναδείχθηκε το καλύτερο νέο κοκτέιλ-μπαρ στον κόσμο

Κρασιά από φρούτα, ένα gimlet με απόσταγμα από ροκφόρ και σιρόπι από αχλάδι και χαμομήλι και το ιδιαίτερο Symposium Vermouth -μια ιδιοπαραγωγή μιας γλυκιάς εκδοχής του βερμούτ- αποτελούν ίσως τις πιο τρανταχτές αποδείξεις για το πνεύμα πρωτοπορίας και την επιμονή στη λεπτομέρεια, που διαχέεται στη βασική ομάδα του Line. Αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι εκείνα που κάνουν την ειδοποιό διαφορά και που οδηγούν το bar στην κορυφή πολλών σημαντικών διοργανώσεων, όπως το Tales of the Cocktail, – ίσως τον πιο έγκυρο και αναγνωρισμένο αμερικανικό θεσμό που αναδεικνύει επαγγελματίες, προϊόντα και μαγαζιά στην κοινότητα των αλκοολούχων ποτών σε παγκόσμια κλίμακα. Προχθές, η διοργάνωση σε συνεργασία με το περιοδικό Forbes, βράβευσαν το Line Athens με τον τίτλο του Καλύτερου Νέου Κοκτέιλ Μπαρ Παγκοσμίως και δεν θα μπορούσαμε να μην συμφωνήσουμε περισσότερο με αυτή τη διάκριση.

Μιλώντας με τον Βασίλη Κυρίτση, ιθύνων δημιουργικό νου -ένας εκ των τριών- του μαγαζιού για το πώς αντιλαμβάνονται αυτή τη νίκη, πολύ γρήγορα διαπιστώνει κανείς ότι η τιτλοφόρηση -και ό,τι αυτή μπορεί να φέρνει μαζί της- δεν είναι ίδιον τους. “Είναι τιμή και αναγνώριση της δουλειάς μας, αλλά μέχρι εκεί. Ενας τέτοιος τίτλος σίγουρα επιβραβεύει το όραμά σου, αλλά μετά απλά πρέπει να συνεχίσεις τη σκληρή δουλειά” μας εξηγεί με απλότητα ο ίδιος.

Το Line στα Πετράλωνα αναδείχθηκε το καλύτερο νέο κοκτέιλ-μπαρ στον κόσμο
Το Line στα Πετράλωνα αναδείχθηκε το καλύτερο νέο κοκτέιλ-μπαρ στον κόσμο

Το Line στα Πετράλωνα αναδείχθηκε το καλύτερο νέο κοκτέιλ-μπαρ στον κόσμο
Μια σκληρή δουλειά που είναι έκδηλη στο γυμνό μάτι του επισκέπτη παντού μέσα στον χώρο του Line. Από τον χώρο που στέγαζε κάποτε την παλιά γκαλερί Ζουμπουλάκη και τώρα αποτελεί σπίτι του μεγάλου οράματος για ένα μικρό zero waste μαγαζί, που θα εκπαιδεύσει το κοινό στην κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας. Ο Κυρίτσης εξηγεί, χωρίς παρεκβολές και εξωραϊσμό στον λόγο του, ότι το zero waste ακούγεται πλέον παντού, “Εχει γίνει μια καραμέλα που όμως λίγοι κατορθώνουν να φέρουν εις πέρας”. Το μαγαζί τους είναι από εκείνα που χωρίς να είναι απόλυτα zero waste, βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι της βιωσιμότητας, υιοθετώντας “πράσινες” πρακτικές, διοχετεύοντας τα περισσευούμενα υλικά στην κουζίνα του μαγαζιού και εκπαιδεύοντας την ομάδα τους στην ίδια φιλοσοφία. Στόχος η δημιουργία μιας πράσινης κοινότητας, όπως μας αποκαλύπτει ο Κυρίτσης, “concept που δεν είναι εύκολο, αλλά που αποτελεί τον βασικό πυλώνα που κατευθύνει το προσωπικό και την ομάδα μας”.

Και καθώς συνομιλούμε με τον ίδιο, μας υπενθυμίζει συνεχώς με τις προσεχτικά επιλεγμένες λέξεις του, αυτή την ιδέα την ομάδας, σαν να είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του Line. Από τις συνεργασίες με τους Ελληνες παραγωγούς και τα τοπικά προϊόντα, έως την κουζίνα του μαγαζιού που η Φαίδρα Μαυροειδή Σβάνα δημιουργεί τεχνηέντως μικρά αρτοπαρασκευάσματα, μέχρι τον μεγάλο διάφανο τοίχο του bar που σε κάνει να παίρνεις μέρος, έστω και σαν απλός θεατής, στη διαδικασία της ζύμωσης των αποσταγμάτων, της ανακύκλωσης και της παρασκευής. Η αλήθεια είναι ότι μόλις ανοίξει εκείνη η μικρή πράσινη πόρτα στα Πετράλωνα, γίνεσαι μέρος αυτής της ομάδας, αυτής της κοινότητας δηλαδή που ανοικοδομεί έναν ξεχωριστό χώρο, όπου η βιωσιμότητα, η συνεργασία, η κοινωνία των μικροπαραγωγών και η επικοινωνία μεταξύ του μπαρ και της κουζίνας είναι οι βασικοί πυλώνες της απόλαυσης.

Γιατί στα Πετράλωνα; Αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση που απευθύναμε στον Κυρίτση και που η απάντησή του αξίζει να ακουστεί. “Αν και είμαστε μόνοι μας εδώ, θεωρούμε ότι αν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, τότε ο κόσμος θα πιστέψει σε σένα, είναι ένα είδος αθώου και θετικού manipulation”. Αυτό είναι το Line Athens, μια συνήθεια που δεν μας πειράζει καθόλου να μας ελκύει και να μας απορροφά. Ενα μπαρ με αρχή, μέση και τέλος. Μια ιδέα καλά δομημένη και εξαιρετικά εκτελεσμένη. Ενα μαγαζί που τοποθετεί την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη του νυχτερινού ευ ζην και που μας ταξιδεύει ένα βήμα παρακάτω.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY

Δημοφιλέστερα

To Top