Οικονομία

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street – Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Νευρικά ξεκίνησε ο Ιούλιος για τη Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου και να σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών. Είχε προηγηθεί, εξάλλου, ένας εξαιρετικός Ιούνιος, με όλους τους δείκτες να «κλείνουν» με κέρδη άνω του 3%.

Στο ταμπλό ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 35.630 μονάδες, ενώ σε αντίθετη φορά κινήθηκαν οι έτεροι βασικοί δείκτες με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,27% στις 4.576 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να χάνει 0,43% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.283 μονάδες.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ένας μέτριος έως κακός μήνας για τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στα μάκρο της ημέρας ξεχώρισε η δημοσίευση της έκθεσης JOLTS για τις κενές θέσεις εργασίας, που υποχώρησαν μεν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στα 9,6 εκατομμύρια, αλλά παραμένουν σε επίπεδα που παραπέμπουν σε συνθήκες υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας, προβληματίζοντας τη Fed.

Παράλληλα η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε αδύναμα επίπεδα για ένατο συνεχόμενο μήνα, έχοντας μεν βελτιωθεί ελαφρά σε σχέση με τον Ιούνιο στις 46,4 μονάδες, αλλά παραμένοντας σταθερά στα υφεσιακά επίπεδα κάτω των 50 μονάδων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνάδει με το σενάριο της ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που η αγορά ελπίζει ότι η Fed θα λάβει υπόψη κατά την επόμενη συνεδρίαση της, το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ροή των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, που δίνει ευκαιρία και για… παιχνίδια σε επίπεδο μετοχών. Σε γενικές γραμμές, εξάλλου, τα νούμερα κινούνται άνω των προσδοκιών αποτελώντας μια ευχάριστη έκπληξη για την αγορά.

Σύμφωνα με την FactSet, με πάνω από τις μισές εταιρείες του δείκτη S&P 500 να έχουν εκδώσει αποτελέσματα, το 82% κινήθηκε άνω των προβλέψεων.

Ανάμεσα στις τελευταίες η Caterpillar, η Toyota Motor και η Arista Networks.

Στον αντίποδα απογοητευτικές ήταν οι επιδόσεις της Pfizer, καθώς το τέλος της πανδημίας περιέκοψε τα παχυλά κέρδη που διασφάλιζε ο φαρμακευτικός κολοσσός. Στις χαμένες για τον ίδιο λόγο ήταν η μετοχή της JetBlue, της DoorDash, της Zebra Technologies, της ZoomInfo Technologies, αλλά και της Norwegian Cruise, που ναι μεν ανακοίνωσε βελτιωμένα έσοδα και κέρδη αλλά εξέδωσε χαμηλότερο guidance για το τρίτο τρίμηνο.

«Βουτιά» της τάξεως του 6% έκανε και η μετοχή της Coinbase, μετά από μια ακόμη ήττα της εταιρείας στα δικαστήρια στη μάχη της απέναντι στις εποπτικές αρχές.

Πηγή: Newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top